Як була побудована система терору на окупованій Херсонщині й хто був головним тіньовим катом

Слідчим СБУ, Нацполіції та ДБР вдалося реконструювати загальну картину терору на Херсонщині під час російської окупації. Правоохоронці зафіксували понад десять колишніх катівень у деокупованій частині області. П‘ять з них були безпосередньо в Херсоні.

Катівня ГСБ. Фото: Вадим Петрасюк
Катівня ГСБ. Фото: Вадим Петрасюк

Про це йдеться у проєкті Liga.net "Людина павук" про мережу катівень на окупованій Херсонщині.

За підрахунками представників Херсонської обласної прокуратури, під час окупації було викрадено близько 1500 українських громадян. І це дуже обережна оцінка, оскільки точна кількість в’язнів, яких окупанти забрали з собою, невідома. Як невідома і їхня доля.

Керівна ланка – ФСБ

Начальник відділу слідчого управління ГУНП в Херсонській області Ігор Дем‘янюк керує розслідуванням злочинів, скоєних у двох “місцях несвободи”: у підвалі ГУНП та приміщенні ІТТ (ізолятор тимчасового тримання). Поліцейський констатує: “В усіх катівнях прослідковується керівна ланка – ФСБ”.

У Херсоні на вулиці Пилипа Орлика розташовувалася так звана ГСБ – “государственная служба безопасности”. У підвали тимчасові господарі влаштували катівню. Очолював новостворену структуру ексголова СБУ часів Януковича – Олександр Якименко, який особисто брав участь у катуваннях.

Співробітники СБУ в Херсонській області, які займаються цією катівнею, називають ім‘я і посаду “керівника керівної ланки”. І це не Якименко. Це полковник ФСБ Сергій Сініцин – працівник третього відділу дев‘ятого управління Департаменту оперативної інформації. Підлеглі називали його за позивним – “Сабір”.

Анкетні дані: Сініцин Сергій Вікторович, 48 років, народився у селі Чамзінка Мордовської АРСР, зареєстрований у Москві в житловому комплексі “Столичні поляни”. Перебуваючи у Херсоні, керував підрозділом ФСБ ВОГ-8. ВОГ це російська абревіатура – “временная оперативная группа”.

З особливих прикмет: сліди віспи на обличчі. Звичайний, схильний до повноти чоловік, схожий на чиновника середньої ланки. Таким він, в принципі, і був у своєму природному середовищі – на вулицях Москви. У Херсоні Сініцин перетворився на “Сабіра” і став тіньовим господарем окупованого регіону. З повідомлення про підозру випливає, що полковник отримав від московського керівництва необмежені повноваження.

Як виникла мережа катівень

Після проукраїнських протестів у Херсоні містом прокотилася хвиля затримань та обшуків. Першочергове завдання ФСБ: встановити місцеперебування всіх українських громадян, які потенційно могли чинити силовий або ідеологічний спротив. Наступний крок – переманити цих осіб на свій бік або “нейтралізувати”.

Перша катівня у місті з‘явилась 9 березня 2022 року у приміщенні ізолятора тимчасового тримання (ІТТ). Росіянам довелося захоплювати заклад силами Росгвардії.

Пізніше росгвардійці під командуванням Олександра Науменка так само захопили будівлю ГУНП. Обидві катівні доволі швидко були заповнені вщерть. ІТТ – став найбільшою херсонською катівнею. За даними Нацполіції, крізь неї пройшло близько 400 українських громадян. ГУНП – менше за розміром, там утримували приблизно 60 в‘язнів.

На початку квітня щонайменше дві катівні вже працювали на повну потужність – майже в кожного активного херсонця був знайомий, який на той момент потрапив “на підвал”.

У цей час Сініцин-Сабір працював у режимі кадрового агентства. Він запрошував на зустрічі всіх колишніх пенсіонерів правоохоронних органів, до яких міг дотягнутися. А головним радником ФСБ з кадрових питань став депутат облради Валерій Літвін, колишній керівник поліції в Херсонській області.

У середині – наприкінці квітня на запрошення Сініцина в місто прибула чергова партія “ветеранів правоохоронних органів”. Зокрема, з Криму приїхали оголошені в розшук у справах Майдану ексочільник управління МВС у Черкаській області 52-річний Володимир Ліпандін і ексочільник СБУ 58-річний Олександр Якименко. Останній прибув зі свитою старих друзів – колаборантами першої хвилі з Криму та Донбасу.

Сініцин “довірив” “Главное управление МВД ” Ліпандіну, ГСБ – Якименку. ГСБ створювалась як аналог “МГБ ДНР” і фактично була таким собі субпідрядником ФСБ для брудних справ. Отже, у травні 2022 року “мережа чорного павутиння” була побудована.

А наприкінці травня – на початку червня у місті функціонувало вже чотири великі катівні. В ізоляторі тимчасового тримання (ІТТ), в будівлі Головного управління Нацполіції (ГУНП), в приміщенні апеляційного суду і, звичайно ж, у підвалі новоствореної ГСБ.

У чорні тенета потрапляли не тільки учасники спротиву, колишні правоохоронці або лідери громадської думки. У катівні міг опинитися будь-хто.

Продовження розслідування читайте за посиланням.

окупація херсонщина

Знак гривні
Знак гривні