"Історичний" мармур і трав'яні дахи. У Варшаві побудували один з найбільших музейних комплексів у Європі (ФОТО)

Місцева студія WXCA завершила будівництво Музею історії Польщі та Музею війська польського, а також нової громадської площі на місці колишньої Варшавської цитаделі, повідомляє Dezeen.

На цьому місці у Варшаві вже розташовувалися музей "Десятий павільйон" і Катинський музей, а нові будівлі зробили його одним з найбільших музейних комплексів у Європі.

WXCA розробила план, який відсилає до розташування колишніх казарм на ділянці, що поєднується з навколишньою парковою зоною та підкреслює її важливість.

"Варшавська цитадель залишалася відокремленою від міста і закритою для його мешканців протягом останніх 200 років. Завдяки цьому на місці історичних укріплень збереглася велика зелена зона і давні дерева", – сказав архітектор WXCA Щепан Вроньский.

"Разом з Музеєм історії Польщі та Музеєм війська польського ми хочемо відкрити саму Цитадель, щоб вона повернулася до життя і стала унікальним культурним парком", – додав він.

Що собою являє архітектурний комплекс

Три невисокі прямолінійні будівлі оточують три сторони великої брукованої площі, з доріжками з кожного боку, що створюють нові маршрути через ширшу територію та підземний паркінг внизу.

Найбільшу з трьох будівель займає Музей історії Польщі, облицьований різними шарами мармуру, які були обрані для створення "археологічного розрізу", що відсилає до різних епох польської історії.

"Кожна з мармурових плит є різною, унікальною і, як і історія, складається з виняткових, неповторних подій", – пояснив Вроньский.

Дві будівлі Музею війська польського, що фланкують площу з обох боків, оздоблені червонувато-коричневим пігментованим бетоном – обраним, щоб доповнити історичні цегляні стіни Варшавської цитаделі.

Окрім приміщень для зберігання та демонстрації постійної колекції музею, Музей історії Польщі також містить концертний зал на 600 місць, театр, кінотеатр, бібліотеку та конференц-зали.

Усі фото: Даніель Чесельський
Усі фото: Даніель Чесельський

"Сучасні музеї – це не лише експонати, – пояснив архітектор. – Це, по суті, комплексна програма різних, взаємодоповнюючих, але водночас і незалежних функцій".

"Постійні та тимчасові виставкові зали в Музеї історії Польщі становитимуть менше п'ятої частини всієї площі, решта – громадські та технічні приміщення", – продовжив він.

Кожна з трьох будівель увінчана дахом з очитку, що розглядається як «продовження парку».

Дах історичного музею доступний для відвідування, звідки відкривається панорама Варшави.

«Зелені дахи будівель музейного комплексу є продовженням парку на Варшавській цитаделі», – зазначили в студії. Вони були спроєктовані як «п’ятий фасад».

Варшава музеї архітектура тенденції

Знак гривні
Знак гривні