Фото дня. Найбарвистіше зображення Всесвіту від телескопів NASA

Космічні телескопи "Джеймс Вебб" і "Габбл" об'єдналися для вивчення великого скупчення галактик, відомого як MACS0416, повідомляє НАСА.

Отримане зображення поєднує видиме та інфрачервоне світло, створюючи одне з найповніших зображень Всесвіту, яке коли-небудь було зроблено.

"Зображення розкриває безліч деталей, які можна розгледіти лише завдяки поєднанню потужностей обох космічних телескопів. Воно включає безліч галактик за межами скупчення і розсип світил, які змінюються з часом, ймовірно, через спотворення і посилення світла від далеких фонових джерел", — розповіли у НАСА.

Скупчення галактик MACS0416 міститься на відстані близько 4,3 мільярда світлових років від Землі.

Фото: НАСА
Фото: НАСА

Що означають кольори

Для створення зображення найкоротші довжини хвиль світла були позначені синім кольором, найдовші — червоним, а проміжні довжини хвиль — зеленим.

Ці кольори дають підказки про відстані між галактиками: Найблакитніші галактики містяться відносно близько і часто демонструють інтенсивне зореутворення, як це найкраще видно на телескопі "Габбл", тоді як червоні галактики здебільшого більш віддалені, як це видно на телескопі "Вебб". Деякі галактики також виглядають дуже червоними, бо містять велику кількість космічного пилу, який поглинає сині кольори зоряного світла.

космос наука наса телескоп вебба габбл

Знак гривні
Знак гривні