Модернізований хмарочос у Сіднеї визнано найкращою висотною будівлею світу (ФОТО)

Вежа Quay Quarter Tower у Сіднеї, створена данською студією 3XN та австралійською студією BVN, здобула нагороду Ради з висотних будівель та міського середовища (CTBUH) як найкраща висотна будівля.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Про це повідомляє журнал архітектури та дизайну Dezeen.

Quay Quarter Tower – це хмарочос заввишки 206 метрів, який є реконструкцією модерністського центру AMP 1970-х років.

У CTBUH пояснили, що будівля була обрана, оскільки вона є прикладом "перспективних стратегій" для розв'язання проблеми високої щільності забудови у більш сталий спосіб.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

"Світова будівельна галузь стикається з новою дилемою: чи будувати нові споруди, чи оновлювати збудовані, щоб пристосуватися до очікуваного зростання щільності міського населення?" – сказав генеральний директор CTBUH Хав'єр Кінтана де Унья.

"Засоби, що застосовуються, можуть впливати не лише на окремі споруди, а й на цілі міста і забудоване середовище загалом, і мають враховувати екологічну, економічну і соціальну стійкість", – продовжив він.

"Вежа Quay Quarter Tower у Сіднеї є прикладом перспективних стратегій і рішень, які вирішують цю дилему щільності, значно скорочуючи викиди вуглецю і допомагаючи пом'якшити вплив зміни клімату, одночасно задовольняючи потреби її мешканців і навколишньої спільноти", – підсумував гендиректор CTBUH.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen
Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Розташований біля Сіднейського оперного театру в центрі міста, 49-поверховий хмарочос був повністю модернізований і переобладнаний. Водночас було збережено 65% оригінальної конструкції – балок, колон і плит, а також 95% оригінального ядра.

Поряд з цією оригінальною спорудою студії додали серію кутових прибудов, які створили п'ять зміщених об'ємів, що подвоїли поверх будівлі. Будівля була обгорнута фасадом із зовнішнім протисонцевим козирком, який блокує 30 відсотків сонячного випромінювання.

архітектура австралія хмарочоси екологія

Знак гривні
Знак гривні