Центральна влада і телемарафон "Єдині новини" втрачають довіру українців, – дослідження

Кількість українців, які довіряють центральній владі та телемарафону "Єдині новини", істотно зменшилася за останні 17 місяців. Водночас безумовну довіру опитаних досі зберігають ЗСУ та волонтери.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Так, наразі 94% українців довіряють ЗСУ (у травні 2022 року – 98%), а 87% довіряють волонтерам (у травні 2022 року – 87%).

Водночас за цей період простежується зниження довіри до інституцій центральної влади: з 91% до 76% стало менше тих, хто довіряє президенту, з 74% до 39% – уряду, з 58% до 21% – парламенту.

"Проте важливо розрізняти ситуацію для уряду і парламенту, де ми бачимо більшість, які вже не довіряють (і баланс довіри-недовіри виразно негативний), і для президента, де переважна більшість продовжують довіряти йому (і баланс довіри-недовіри виразно позитивний)", – зазначають соціологи.

Довіра до місцевої влади не змінилася: як і в травні 2022 року, зараз 50% довіряють їй, а 46% – не довіряють.

Також за період з травня 2022 року до жовтня 2023 року простежується зниження довіри до телемарафону «Єдині новини». Хоча телемарафон зберігає позитивний баланс довіри-недовіри, але при цьому з 69% до 48% стало менше тих, хто йому довіряє (і натомість з 12% до 39% стало більше тих, хто йому не довіряє).

Інфографіка: КМІС
Інфографіка: КМІС

"Прикметним є ставлення до телемарафону «Єдині новини». Нинішня динаміка показує запит громадськості на переосмислення функціонування телемарафону і при нинішніх показниках довіри є вікно можливостей для здійснення схвалюваних громадськістю трансформацій", – прокоментував результати опитування виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

До того ж соціологи дослідили, як українці оцінюють напрямок справ у країні. Між травнем 2022 року і жовтнем 2023 року стало з 68% до 60% менше тих, хто вважає, що справи в Україні розвиваються у правильному напрямку (зокрема, з 32% до 17% стало менше тих, хто говорить про безумовно правильний напрямок). Водночас частка тих, хто вважає, що справи йдуть у неправильному напрямку, зросла з 16% до 29%.

Інфографіка: КМІС
Інфографіка: КМІС

Дослідження тривало з 30 вересня до 13 жовтня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 2 007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Читайте також: "Українською, будь ласка". Хто у сфері послуг більше спілкується державною, а хто менше, – дослідження

соціологія довіра телемарафон опитування

Знак гривні
Знак гривні