Місто без відходів: чому німецький Кіль може навчити світ

Німеччина відома як світовий лідер у сфері переробки сміття – і Кіль має одні з найдивніших і найреалістичніших планів щодо поводження з відходами у країні, пише The Guardian. ТЕКСТИ переказують основне зі статті.

Сміттєві урни в Берліні. Фотографія: Alamy
Сміттєві урни в Берліні. Фотографія: Alamy

Безвідходне місто

Кіль – перше німецьке місто, яке було оголошене "безвідходним" групою екологічних кампаній Zero Waste Europe. Цей сертифікат не означає, що місто вже перестало викидати сміття – радше те, що воно має конкретний план, як розв'язати цю екологічну проблему.

Німеччина має складні взаємини з відходами. Попри статус світового лідера з їх переробки, найбільша економіка Європи також є однією з найбрудніших. У 2021 році середньостатистичний німець виробив 646 кг відходів, тоді як середньостатистичний громадянин ЄС – 530 кг. Лише в чотирьох країнах ЄС – Австрії, Люксембурзі, Данії та Бельгії – люди викидали більше.

Завалені відходами, такі міста, як Кіль, шукають способи менше викидати й більше переробляти те, що потрапляє на смітник.

Міська рада оголосила про проєкти, починаючи від заборони на одноразові предмети в державних установах, встановлення більшої кількості громадських питних фонтанчиків і закінчуючи лекціями для школярів про відходи. Вона також заохочує людей до простих змін у своїй поведінці, наприклад, використовувати тверді шматки мила замість того, щоб купувати його у пластикових пляшках.

Інші пропозиції мають більш системний характер. Місто випробовує систему "плати, скільки викидаєш", коли люди платять лише за те сміття, яке вони викидають у контейнер для змішаних відходів. Торішній звіт Європейського агентства з охорони довкілля показав, що лише близько 30% території Німеччини охоплено такою схемою, хоча там, де вона діє, кількість змішаних відходів скоротилася в середньому на 25%.

Переробка сміття як частина культури

Попри те, що зусилля зі скорочення відходів, як у Кілі, є досить новими для Німеччини, переробка сміття міцно вкоренилася в культурі. У 2021 році німці зібрали понад дві третини своїх твердих побутових відходів для перероблення – більше, ніж будь-яка інша країна Європи. Більшу частину відходів вони спалили для отримання енергії, а на звалищах залишився лише 1% (середній показник по ЄС – 16%).

З часом німці звикли до сортування сміття, яке з 2015 року є законодавчою вимогою, а також до широкого спектра сміттєвих баків у громадських місцях і багатоквартирних будинках, що полегшує цей процес. Сміттєзбирачі відмовляються забирати неправильно заповнені баки й залишають позначки на пакетах, що містять непридатні предмети. Допитливі сусіди іноді втручаються, коли влада не звертає на це уваги.

Компанія Фальке перетворює волосся на килимки, які  використовуються як фільтри для стічних вод. Фотографія: Анна Юка/@fettfresshair
Компанія Фальке перетворює волосся на килимки, які використовуються як фільтри для стічних вод. Фотографія: Анна Юка/@fettfresshair

Як у Кілі працюють з відходами

У ресторанах швидкого харчування залишки їжі працівники забирають додому або роздають людям, які їх потребують.

Джанін Фальке, перукарка і власниця салону в Кілі, заснувала компанію, щоб перетворити волосся з 30 салонів міста на корисні продукти. Вона співпрацює з компанією, яка переробляє його на килимки, що застосовують як фільтри у промисловості або каналізації.

За словами Моріца Дітша, співзасновника ResteRitter, стартапу в Кілі, який "рятує" фрукти та овочі, які збираються викинути, і робить з них мармелад та чатні, установи та підприємства мають вдосконалюватися, але невеликі поведінкові зміни допоможуть пройти довгий шлях.

Щороку Німеччина викидає 11 мільйонів тонн їжі, 59% з цієї кількості припадає на приватні домогосподарства. Федеральний уряд планує скоротити вдвічі кількість харчових відходів від населення та ресторанів до кінця десятиліття, але поки що йому не вдається досягти значного прогресу.

Останнім проєктом Дітша є заміна одноразового посуду у фестивальному кейтерингу. Він та його команда приносять старі тарілки, чашки та столові прилади на великі заходи й миють їх у мобільній мийці, щоб кіоски з їжею не потребували одноразового пакування.

переробка сміття тренди німеччина екологія

Знак гривні
Знак гривні