Вироки "беркутівцям" у справі Майдану: за розстріли активістів, по суті, ніхто не покараний

Святошинський районний суд Києва сьогодні, 18 жовтня, оголосив вироки п'ятьом колишнім "беркутівцям" у справі про розстріли людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, коли загинули 48 людей.

Скріншот з відео Радіо Свобода
Скріншот з відео Радіо Свобода

У справі п'ятеро обвинувачених бійців "Беркута" — Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Олександр Маринченко, Сергій Тамтура і заступник командира полку Олег Янішевський.

Що вирішив суд

Як повідомляє Суспільне, у залі суду були тільки два обвинувачених — Олександр Маринченко та Сергій Тамтура. Решта — Олег Янішевський, Сергій Зінченко та В'ячеслав Аброськін, перебувають у розшуку після обміну полоненими з Росією в грудні 2019 року. Вони втекли до РФ.

Зачитував вирок суду присяжних головуючий суддя Сергій Дячук.

Заступника командира полку Олега Янішевського суд визнав винним у вбивстві людей і призначив йому довічне ув'язнення. Також у нього забирають всі його звання. Павла Аброськіна та Сергія Зінченка також визнано винними у вбивстві людей і засудили до 15 років з позбавленням усіх звань і права обіймати посади 3 роки.

Олександра Маринченка суд визнав винним у перевищенні службових повноважень і призначив йому покарання — 5 років, із позбавленням права обіймати посади, пов'язані із здійсненням правоохоронної діяльності, строком на 2 роки. Втім він вже відсидів 5 років у СІЗО.

Водночас Сергія Тамтуру суд виправдав за всіма статтями обвинувачення.

Окрім того, суд надав дозвіл на затримання Аброськіна, Зінченка та Янішевського, які перебувають у розшуку, для забезпечення виконання покарання. Святошинський райсуд також ухвалив рішення щодо виплат постраждалим у справі від 40 тисяч до 1 мільйона гривень морального відшкодування.

Як відреагували сторони

Адвокат Стефан Решко заявив, що на рішення щодо трьох підзахисних (Янішевського, Аброськіна та Зінченка) подаватиме апеляцію.

На оголошенні вироку були присутні родичі загиблих учасників Революції Гідності. Юрій Аксенин — син Василя Аксенина, який отримав кульове поранення 20 лютого 2014 року і згодом помер у польській лікарні — повідомив, що оскаржуватиме рішення суду і домагатиметься довічного ув'язнення усім обвинуваченим.

Світлана Чаплінська — дружина Героя Небесної Сотні Володимира Чаплінського, який загинув на Майдані 20 лютого 2014 року, теж не задоволена рішенням суду і планує його оскаржити.

Прокурор Олексій Донський також заявив, що планує оскарження цього вироку в повному обсязі — і в питаннях кваліфікації і в питаннях щодо окремих обвинувачень.

Ніхто не має реального покарання

Журналіст і фотограф Стас Козлюк, який роками послідовно висвітлював справу Майдану, після оголошення вироку резюмував, що "в результаті за розстріли на Майдані ніхто не покараний".

"Хто що отримав:
Янішевський — довічне.
Аброськін — 15 років.
Зінченко — 15 років.
Маринченко — 5 років.
Тамтуру — виправдали.

Перші троє обміняні 2019 року. Маринченко строк відсидів у СІЗО по закону Савченко. Тамтура не винен.

Соломонове рішення, так би мовити, яким ніхто не задоволений. Потерпілі та прокурори — бо ніхто не має реального покарання. Обвинувачені — бо всіх не виправдали", — зазначив Козлюк.

Журналіст в окремому дописі докладно написав про справу розстрілів на Інститутській, нагадавши, "що то за суд і як він відбувався".

Читайте також: Три дні перед весною. Хто, коли і де загинув на Майдані 18–20 лютого 2014 року.

суд розстріли майдан беркут небесна сотня

Знак гривні
Знак гривні