Не лише Франція. Чому клопи відроджуються у всьому світі

Нашестя клопів у Парижі – це не свідчення поганої гігієни французів, а прояв глобалізації, зміни клімату та еволюційної біології, пише The Economist. ТЕКСТИ переказують основне зі статті.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Теплі міста створюють ідеальне середовище для клопів. Дешеві подорожі сприяють їхньому поширенню. І після десятиліть широкого використання хімічні інсектициди, що використовуються для їхнього знищення, втрачають свою силу.

Клопи відроджуються по всьому світу. Десять років тому Нью-Йорк пережив паніку, подібну до сьогоднішньої паніки в Парижі. Дані Швейцарської консультативної служби з боротьби зі шкідниками, яка веде одну з небагатьох довгострокових баз даних про комах, показують, що за десять років до 2005 року скарг на клопів у Цюриху надходило близько 20 на рік. Десять років по тому їхня кількість зменшилася вдвічі. Кількість скарг зменшилася під час карантину, спричиненого COVID-19, але відтоді знову зросла. "Не буде міста без клопів, – каже ентомолог Клайв Боазе.

Він додає, що безпосередній ризик для здоров'я від клопів незначний і обмежується сверблячкою від укусів і невеликим ризиком алергії та вторинних інфекцій. Серйознішим є психологічний вплив, пояснює Боазе. Комарі, п'явки та інші паразити неприємні, але вони не колонізують вашу оселю. Якщо мандрівники привозять клопів з відпустки, вони можуть завести інвазію, від якої буде дуже важко позбутися. "Клопи зазвичай вводять людей у фазу, коли вони не можуть впоратися з ними", – зазначає ентомолог.

Люди не справлялися з ними протягом багатьох тисяч років. Аналіз ДНК свідчить про те, що шкідники походять від паразитів, які полюють на кажанів, з якими люди ділили печери, і на птахів, які, можливо, гніздилися на ранніх солом'яних дахах.

З точки зору еволюції клопи з'явилися порівняно недавно. Це може пояснити єдину хорошу новину про них. Комарі можуть поширювати серйозні захворювання, такі як малярія, лихоманка денге та жовта лихоманка. Але жоден людський патоген не використовує клопів як переносників – можливо, тому, що у них не було часу розвинути таку здатність.

Клопи процвітають у теплому середовищі, поблизу джерел їжі та з великою кількістю темних місць, де можна сховатися. Великі міста та переповнені багатоквартирні будинки є ідеальним середовищем. Шкідники ховаються в щілинах меблів, у швах матраців або в тріщинах стін, виходячи вночі, щоб поїсти. Теплі будинки з центральним опаленням прискорюють їхній життєвий цикл, посилюючи проблему – так само як і потепління клімату.

Впровадження і широке використання інсектицидів, таких як DDT, після Другої світової війни впритул наблизило нас до знищення клопів у більшості будинків багатих людей. Але ця хімічна атака справила потужний еволюційний тиск на комах, змусивши їх виробити стійкість до отрут. Подібно до того, як бактерії виробили стійкість до багатьох антибіотиків, що колись використовувалися для їх знищення, сучасні клопи майже невразливі до принаймні деяких інсектицидів.

Ця зростаюча стійкість підсилюється виснаженням арсеналу хімічних засобів для боротьби з ними. Такі фуміганти, як ціанистий водень, діоксид сірки й сам дихлофос, у більшості країн вважаються надто токсичними для використання. Піретроїди, які є активними інгредієнтами багатьох комерційно доступних інсектицидних спреїв, безпечніші, але з кожним роком стають менш ефективними.

Винищувачі звертаються до інших способів боротьби. Діатомова земля, білий силікатний порошок, може вбити комах, висушуючи їх. Полімерні спреї можуть заманити їх у пастку, певні олії можуть заблокувати пори, через які дихають клопи. Температура вище 45°C також є смертельною для комах. Тому деякі фірми, що займаються боротьбою зі шкідниками, пропонують термічну обробку уражених меблів в ізольованих наметах або навіть прожарювання цілих кімнат. Але така обробка коштує дорого.

Люди можуть винайти нові інсектициди, до яких клопи не мають стійкості. Але оскільки ці членистоногі не поширюють хвороби, органи охорони здоров'я мають більш нагальні пріоритети. Втім, усім, хто шукає хоч крихту комфорту, варто пам'ятати, що зі збільшенням кількості клопів ці стимули можуть змінитися.

глобальне потепління зміна клімату франція клопи

Знак гривні
Знак гривні