У Бучі побудують школу з дитсадком за новими екостандартами. Архітектурний проєкт розробили литовська й українська студії (ФОТО)

У Бучі збудують нову державну школу та дитячий садок. Загальна вартість становитиме 18 мільйонів євро — ці гроші безповоротно нададуть литовські бізнеси та громадські організації.

Візуалізація фасаду: 2L Architects
Візуалізація фасаду: 2L Architects

Про це повідомляє литовське видання Verslo žinios.

14 600 кв. м комплекс складатиметься зі школи, дитячого садка та спортивного майданчика, розрахованих на 880 дітей.

Архітектурний проєкт розробляють литовська студія 2L Architects та українська BAUST architects.

За словами литовських інвесторів, їхнє фінансування допоможе розпочати будівництво проєкту, який встановить нові екологічні стандарти для навчальних закладів в Україні.

Будівля буде оснащена тепловими насосами, геотермальним обладнанням та сонячною електростанцією потужністю 600 кВт.м.

Над дизайном інтер’єрів працюють українці Martins architecture & design studio, інформує Хмарочос. Вони опублікували візуалізації приміщень.

«Головний виклик проєкту — створити простір, гендерно-нейтральний та такий, який не заважатиме дітям йти власним шляхом до розвитку», — зазначають проєктувальники.

Тож інтер’єри не перенасичені кольорами й деталями, щоб не відвертати уваги від навчання. Мобільні парти можна рухати, змінювати їхнє розташування. Окрему увагу звернули на аудиторії для занять музикою, біологією та малюванням.

Школу планують відкрити до першого вересня 2025 року.

відновлення україни школа буча україна-литва архітектура

Знак гривні
Знак гривні