Маск перетворив Twitter на осередок антинаукової маячні та брехні про війну в Україні та Ізраїлі, – Тімоті Снайдер

Вплив Ілона Маска як власника X (колишній Twitter) призвів до того, що ця соціальна мережа сповнена теоріями змови, антинауковою маячнею та шкідливою дезінформацією. Про це у своєму блозі пише американський історик Тімоті Снайдер. ТЕКСТИ переклали відповідний фрагмент.

Фото: EPA-EFE/Alejandro Garcia
Фото: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Зараз цифрові технології стали надто простими, в певному сенсі занадто простими. Цифрові технології дали метастази, використовуючи наш розум як спосіб придушення технологій (таких як термоядерний синтез), які могли б зберегти людське життя і вивести його за межі Землі.

Поглинання Ілоном Маском Twitter є яскравим прикладом цього. Маск, прихильник космічних подорожей, поводиться в цифровому світі таким чином, що робить їх досягнення менш імовірним. Оскільки він є піонером у створенні низькоорбітальних супутників і вважається головним мислителем на космічну тематику, цей ментальний збій є показовим і гострим.

Соцмережа X стала осередком антинаукової маячні

Оскільки розум Маска сам себе "твітнув", соцмережа X стала осередком антинаукової маячні. Наука не перемагає сама по собі, вона потребує етичної відданості та інституційної підтримки, а також певної форми віри в істину. Коли X стає іграшкою того, хто більше заплатить, наука програє укоріненим інтересам.

Під керівництвом Маска заперечення науки про глобальне потепління є широко поширеним. Ця специфічна брехня є точкою опори нового забобону. Якщо вуглеводнева пропаганда переможе, ми ніколи не покинемо Землю. Ми будемо принижувати себе на рідній планеті, поки не дійдемо до якогось жалюгідного кінця.

На цей час ми фінансуємо термоядерний синтез (надто скупо) як джерело чистої, відновлюваної енергії. Оскільки Х поширює сумніви щодо глобального потепління, це послаблює підтримку термоядерного синтезу. Це не лише погіршує наші перспективи на цій планеті, а й зменшує ймовірність того, що ми досягнемо іншої. Без збільшення фінансування термоядерних реакторів зараз, ми ніколи не дійдемо до ракет на термоядерному паливі пізніше.

Висновки Маска – це клішовані теорії змови

Маск сам є прикладом антинаукового методу. На X він обмежує себе кількома вхідними даними, які підтверджують імпульси його найгіршого "я". Його висновки – це клішовані теорії змови. Це не просто хибні думки, вони транслюють антинауковий світогляд, сповнений наполегливої монокаузальної неправдоподібності, ворожий до даних, експерименту і теорії.

Якби ми думали так, як зараз твітує Маск, ми б ніколи не потрапили в космос. Ми б ніколи не винайшли колесо. Ця людина досягла деяких видатних речей. Але зараз розум демонструє магічне мислення.

У цьому є фатальна харизма. Магічне мислення працює в рамках домодерної політики, в якій факти й право не мають значення, лише цикл реальних і символічних подарунків від вождя своїм послідовникам – що в нинішню епоху означає лайки та подачки. Закликані цифровим барабанним боєм вождя до віри в невидимі сили, ми здатні до дезорганізованої віри й взаємної експлуатації, але не до самовладання чи самоврядування.

Реакція Маска на війну в Україні та Ізраїлі була абсолютно катастрофічною: він не лише поширював брехню, а й зміцнював віру в неї

І від таких речей, звісно, залежать не лише космічні подорожі, а й кліматична політика, та й взагалі будь-яка адекватна відповідь на виклики, що стоять на нашому порозі. Реакція Маска на війну в Україні та Ізраїлі була абсолютно катастрофічною: він не лише поширював брехню, а й зміцнював віру в неї, тренуючи уми перетворювати емоційні враження на упередження, а не на роздуми та рефлексії.

Технології є частиною проблеми, але тільки ми можемо нести відповідальність. Як стверджують письменники-фантасти та науковці, цифрові технології можуть посилити попередню людську несправедливість. Якби вуглеводневі олігархи не були такими могутніми, платформа Маска не була б переповнена їхньою пропагандою. Якби X не контролювався жодною заможною людиною, він не був би таким виром ендорфінів на замовлення.

Від людей, від яких ми можемо очікувати найкращого, ми отримуємо найгірше. Але всі ми дрейфуємо до світу шаманізму. Майбутнє, в якому ми виживемо і яке ми досліджуватимемо, залежить від правильного технологічного балансу та соціальної справедливості. Але це залежить від людського визнання глибших проблем і людських етичних суджень. У нас ще є трохи часу, щоб внести ці корективи, хоча й небагато.

Якщо ми зазнаємо невдачі, можливо, інші розумні істоти одного дня запитають: "Невже ми самотні у Всесвіті?". І частка тиші – це все, що залишиться від нас.

X дезінформація маск Twitter снайдер

Знак гривні
Знак гривні