Влада Харкова блокує життєво важливі програми з навчання військових

Роман Донік – волонтер, який здійснює забезпечення українських військових – пише про те, харківська влада перешкоджає навчанню військових. ТЕКСТИ публікують пряму мову волонтера.

Харківського міського голову Ігоря Терехова у квітні 2023-го нагородили відзнакою Міноборони – медаллю «Золотий тризуб» "за надання всебічної допомоги під час збройної агресії російської федерації проти України, співпрацю зі Збройними Силами України, патріотизм та активну громадянську позицію". Таку медаль також здобув начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов
Харківського міського голову Ігоря Терехова у квітні 2023-го нагородили відзнакою Міноборони – медаллю «Золотий тризуб» "за надання всебічної допомоги під час збройної агресії російської федерації проти України, співпрацю зі Збройними Силами України, патріотизм та активну громадянську позицію". Таку медаль також здобув начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов

Серед найважливіших проблем в ЗСУ зараз, як на мене, – це підготовка військовослужбовців, які приходять по мобілізації. Бо на 90% страх перед службою саме через невпевненість та через те, що підготовка новобранців, залишає (в більшості випадків) бажати кращого. М'яко кажучи.

Поки ми не зможемо гарантувати людині якісну підготовку, то як можна очікувати від неї самовіддачі? Коли мені деякі старорежимні "пенсіонери" кажуть: "вони повинні це знати", мене починає тіпати. Вони прийшли сюди служити. Все. Вони виконали своє "винні". Далі ми їм винні. Навчити, забезпечити, зберегти та грамотно використовувати їх з особистими урахуваннями.

Тому, як на мене, один з "найбільших гріхів у війні" – це перешкоджання навчальному процесу.

Особливо коли це саботаж від представників влади. Як місцевої, так і державної. Міста, яке знову може стати прифронтовим.

Я нагадаю, що в Харкові періодично Терехов показує своє ватне обличчя, пробуючи, чи вже дозріло суспільство до тез "ви нам тут не потрібні" на адресу військових. Останній скандал був, коли Терехов звинуватив в обстрілах ракетами Харкова не РФ та не окупантів, а військових. Типу коли не буде в місті ЗСУ, не будуть стріляти. Він тоді шукав способи виселити ЗСУ з Харкова в окопи та бліндажі за місто. В зиму. Майже рік пройшов, і новий замір температури. На жаль, якщо в Харкові не буде ЗСУ, то будуть окупанти. Але для Терехова то не суттєво.

Коли ви почуєте, що харківська влада – і міська, і обласна – патріотична" та допомагає військовим, просто лупіть на звук. Ті, хто таке каже, – або холуї, або на підкормці у Терехова та Синєгубова.

Ні, звісно Терехов допомагає військовим. Особливо тим, хто переводить підрозділи для виплати податків в Харків. Навіть може віддячити або дати узаконений хабар у вигляді почесного громадянина Харкова. Хоча людина ні до міста, ні до оборони не має відношення. Але має стосунок до різних шкурняків та ПДФО.

Всі командири підрозділів проходять обробку рєшалами від Терехова. Майже всіх намагаються вмовити перенести юрособу в місто. Багато хто погоджується, дехто ні.

На словах Терехов обіцяє допомогу у всіх питаннях, на справі тупо саботує та викручує руки.

За законом багато яких питань військові мають узгоджувати з мером. І тут настає його зірковий час, якщо податки відмовились переводити в місто. Вони тупо морозяться, не підписують узгодження або чинять суто юридичні перепони.

При чому для тиску залучають і місцевих кишенькових "активістів", і навіть місцеву Військову службу правопорядку (ВСП), яка замість органу військового правопорядку стала вже ручним інструментом тиску на військових у місцевих "еліт". З мерії організують листи "вазмущьонной абщественності" на зональну ВСП та Оперативне угруповання військ (ОУВ). Два-три десятки підписів достатньо, щоб "ВСПшний спєцназ" включився на стороні "стурбованої общєствєнності". І ВСП включається. І паралізує роботу з підготовки. І пофігу, що до ворога кілька десятків кілометрів. Пофігу, що це вже було в 14 році: "ми вас нє звалі".

Під певні задачі навчальному центру треба деякі ділянки. Ділянки були обладнані для заняття, було узгодження з місцевими, які раділи, що зайшли військові, а не ті, хто краде пісок. За законом, це треба узгодити з міською владою. Але вона тупо саботує узгодження і не робить нічого. Бо колись ПДФО не перевели в місто.

А потім, коли ми починаємо виконувати розпорядження керівництва з навчання людей, влада через свої ручних "активістів" ініціює колективне звернення, що військові заважають і місцеві бояться. Потім Терехов у телефонному режиму вмикає місцеве ВСП і військове начальство, і робота блокується. При чому дуже погано, що військові займають сторону не своїх побратимів, а місцевих «іліток». Нагадаю – ворог намагається наступати. А нам тут через шкурняки Терехова свої ж викручують руки, виконуючи вказівки ватного мера.

Очільники Харкова намагаються видавити ЗСУ з міста і паралізувати роботу навчальних підрозділів. Хоча при зустрічах гарантують повне сприяння

Нічого не нагадує? Мені так 14 роком аж смердить, коли ця наволоч під техніку кидалася. Зараз таким чином ватні очільники намагаються видавити ЗСУ з міста і паралізувати роботу навчальних підрозділів. Хоча при зустрічах посміхаються в очі й гарантують повне сприяння.

Те саме робить голова ВЦА Синєгубов. У цього ще краще. Він каже при зустрічі – та тільки скажіть або покажіть, що треба військовим, і ми все зробимо, все владнаємо, все узгодимо. Державне майно або ділянку в області? Та нема питань.

Звернулися по трьох об'єктах, які хотіли використати для певних задач. "Мороз" повний, тільки юристи тижнями вивчають, до кожної коми чіпляються і затягують час. У результаті тихий саботаж. Хоча на словах все дуже і дуже лояльно.

Як працює схема

Що ми маємо на сьогодні з питання перешкоджанню діяльності (повна зупинка життєдіяльності на навчального процесу) 151 навчального центру?

Схему харківського міського голови. Одна зі схем, але ця з використанням прикриття військовими корупціонерами.

У сухому залишку.

  1. Мерія пропонує військовим навчального центру (НЦ) ділянку для задач, які озвучені.
  2. Військовим подобається ділянка.
  3. Військові спілкують з місцевою громадою, яка схвалює використання військовими котловану.
  4. Заступник міського голови (ЗМГ) заганяє техніку (багато), копає, рівняє (багато) котлован для кількох рубежів стрільби на 100 метрів. У котловані, з обваловкою кожного рубежу, глибиною майже 20 метрів, все згідно із заходами безпеки.
  5. ЗМГ звітує перед військовими, запрошує їх оглянути ділянку і каже, що все готово. А документи про передачу будуть через два дні.
  6. Військові відвозять документи на підпис і починають виконання поставлених задач з бойової підготовки. Заїздить піхота на навчання з розрахунку на саме цю ділянку.
  7. Терехов забороняє використовувати ділянку під приводом: 1. незаконна вирубка (самосій в закинутому кар’єрі). 2. незадоволені місцеві (п. 3). 3. видобуток піску (?! вся техніка з мерії).
  8. Викликається поліція. Пояснення відібране, порушення не підтверджені.
  9. Пишеться (або говориться, що пишеться) звернення на мерію з 30 підписами, які ніхто не перевіряє та ніхто не бачить.
  10. Тут, за логікою Терехова, військові мають піти з ділянки, а скільки палива та бюджетних грошей списали під виглядом "сприяння ЗСУ" нікого не має цікавити.
  11. Військові продовжують працювати на ділянці, бо задача нарізана і її треба виконувати.
  12. Терехов підключає зв'язки з керівництва ОУВ та ВСП, щоб натиснути на навчальний центр. Вимагає викинути НЦ з міста, паралізувати роботу.
  13. Хтось з корумпованих військових з ОУВ та ВСП вимагають, щоб НЦ відмовився від використання ділянки.
  14. НЦ апелює тим, що вже стоїть задача з бойової підготовки, яку треба виконувати.
  15. НЦ припиняє роботу на цій ділянці до з'ясування питання. Починає переносити заняття на інші стрільбища та полігони.
  16. Терехова вже «понесло», бо якісь військові осмілились не послухатися мера. Знову підключає керованих військових з ОУВ та ВСП. Хтось корумпований з ОУВ та ВСП влаштовує лавину перевірок, і ВСП заборонять використовувати автотранспорт навчального центра для перевезення особового складу на інші полігони та тактополя. Заборона через те, що нема журналів типу "моніторингу ДТП по ЗСУ" та "документації (планів, наказів) щодо проведення місячників (рейдів) з безпеки дорожнього руху". Підстава заборони – наказ МОУ №330 від 01.11.1999 року
  17. Центр паралізований. Піхота сидить на казармі. Люди мерії в соціальних мережах активізують ботоферму, яка пише на захист Терехова та масово вказує в коментарях координати ділянки, що унеможливлює її подальше використання через загрозу ракетного удару.
  18. Центр паралізований, керівництво пише рапорти з проханням закрити відрядження тим, хто навчається, та вивезти їх до частин автотранспортом частин. Бо хтось корумпований з ВСП заборонив під час воєнного стану використовувати автотранспорт.

Увага питання? Скільки так схем по "сприянню ЗСУ" було реалізовано мерією, за підтримки корупціонерів з ОУВ та харківського ВСП? По суті, ця історія вічна. Списувати бюджетні кошти на обладнання, а потім забороняти використання. Цифри списувати можна будь-які, ніхто про це не дізнається.

Від ТЕКСТІВ: Роман Донік присвятив цій проблемі ще один допис, в якому він розписує відповідальних за блокування навчання військових, називаючи конкретні прізвища.

терехов саботаж навчання ЗСУ харків

Знак гривні
Знак гривні