"Що таке перемога України?" і "що робити з Росією?". Європарламент нарешті визначився з цими питаннями: аналіз документа

Європарламент опублікував Проєкт рекомендацій, підготованих Комітетом з питань закордонних справ. Економіст Юрій Гайдай на своїй фейсбук-сторінці пише про те, що цей документ виглядає, як перший крок у формалізації відповідей на питання "Що таке перемога України?" і "Що робити з Росією?". Далі пряма мова експерта.

Фото: eu-ua.kmu.gov.ua
Фото: eu-ua.kmu.gov.ua

Ключові речі з моїми коментарями у квадратних дужках:

Преамбула:

1) Європарламент визнає, що непослідовність ЄС у стратегії підтримки демократії у РФ привела до придушення демократичних сил, руйнування конституційного ладу РФ та встановлення диктатури, що стало причиною анексії Криму та повномасштабної війни з Україною.

[вперше бачу на такому рівні констатацію того, що політика ЄС доклалася до уможливлення цієї війни]

2) ЄП констатує, що ціллю Європи у цій війні є перемога України за широкої підтримки коаліції ліберальних демократій, бо ця перемога потрібна не лише Україні, а й всьому демократичному світу. [ох ці страшні слова – "перемога України"]

3) Переконлива перемога України може відкрити вікно можливостей для фундаментальних політичних змін у Росії, потенційно – до падіння теперішнього режиму.

4) ЄС та його союзники не повинні боятися таких трансформацій [це дослівно].

5) Встановлення демократії у РФ – єдиний шлях до сталого миру в Європі після воєнної поразки Росії. [тут знову забули про денуклеаризацію РФ]

Виходячи з цього, Європарламент закликає європейські інституції, підготувати й втілювати стратегію перетворення Росії на демократію, що складається з трьох основних рамок:

Рамка 1. "За рік до"

Євросоюз має:
- посилити постачання зброї Україні;
- посилити політику запровадження подальших санкцій проти Росії, зокрема щодо нафти та газу;
- створити спеціальний трибунал;
- створити правовий інструмент для використання арештованих російських активів на відбудову України;
- сприяти вступу України у євроатлантичні структури [не слухайте ниття про те, що Україну не візьмуть нікуди. В ЄС – точно візьмуть, НАТО – нарешті залежить від нас]

ЄП зауважує, що підготовка до трансформації РФ має бути інклюзивною. І закликає євроінституції створити "демократичний паспорт", який дозволить демократичній опозиції та громадським активістам РФ [хто це взагалі, вони існують?] працювати в ЄС.

Рамка 2. "День після".

Будь-яка підтримка демократії у РФ після зміни влади можлива лише за прийняття перехідним урядом конкретних умов (milestone conditions), щоб ЄС переконався, що у РФ відбувається справжній перехід до демократії:

- виведення російських військ з усіх окупованих територій України та інших країн східного партнерства [отже, йдеться і про Придністров'я і про Абхазію та Південну Осетію!]
- звільнення усіх політичних в'язнів
- відновлення вільних медіа та політичних свобод
- проведення вільних виборів [кек, *усня вже забула, що це таке]
- виплата репарацій Україні та жертвам російських переслідувань [еее, це ж не про хороших русскіх?!]

ЄП зазначає, що "широка демократична коаліція" у РФ має одразу почати роботу над новою конституцією, яка б делегувала широкі права і повноваження регіонам РФ.

Рамка 3. "Рік після"

Довгострокова стратегія підтримки й вкорінення політичних та соціоекономічних реформ у РФ має бути негайно розроблена та опублікована ЄС разом з потенційною угодою з "майбутньою демократичною Росією"

Європарламент інструктує свого президента передати ці рекомендації Євроінституціям, урядам та парламентам держав-членів, країн Східного партнерства та країн G7, Ради Європи, ОБСЄ, а також органам влади Російської Федерації [trollface].

деградація росії європарламент демократія перемога україни

Знак гривні
Знак гривні