Як жителі малого кібуцу в Ізраїлі влаштували жорстку оборону та відбили атаку ХАМАС

Одним із перших ізраїльських поселень, які зазнали нападу бойовиків ХАМАС вранці у суботу, був кібуц Нір-Ам, де місцеві жителі влаштували жорстку оборону та відігнали нападників. Про це пише BBC. ТЕКСТИ публікують перекладену статтю.

Кібуц Нір-Ам міститься всього за 2 км від Гази. Фото: AFP
Кібуц Нір-Ам міститься всього за 2 км від Гази. Фото: AFP

"Я взяв свій пістолет, одяг, бронежилет, а ще – сигарети", – розповідає Адам, спокійно згадуючи, як о 06:30 суботи піднявся зі свого ліжка від звуків пострілів. "Ми почали вбивати всіх, хто підходив до паркану".

Його називають героєм Нір-Ама, рятівником свого кібуцу – громади, що налічує близько 400 осіб, які живуть всього за 2 км від Гази.

"Я взяв рацію і повторював цю фразу знову і знову: "Ніхто не увійде в Нір-Ам, ніхто не увійде в Нір-Ам".

Адаму 46 років, він колишній спецпризначенець, який може за себе постояти. За його словами, до нього приєдналися інші чоловіки з кібуцу.

"Цивільні, які не вміють воювати, але мають велике серце. Двоє чи троє з досвідом роботи в спецпідрозділах, а решта... звичайні чоловіки, вони працюють в ІТ. Звичайні люди, але дуже, дуже особливі".

Разом вони воювали від трьох до п'яти годин – Адам точно не впевнений. Потім настало затишшя.

"Ми думали, що все добре, але потім прийшла друга хвиля, від восьми до 10 терористів з автоматами, з гранатометами... Вони були близько, 10-15 метрів. Я побіг до них, став і вистрелив... куля в голову".

Що він відчував у розпалі цієї перестрілки? "Мої думки були звичайними: я воїн, я боєць, я для цього створений".

І він чітко усвідомлював, що стоїть на кону. Він каже, що мешканців Нір-Ама вбили б, так само як і в інших кібуцах – громадах, організованих у вигляді колективів, часто фермерських господарств.

"Вони вбігли б до будинків і вбили б жінок і дітей. Це змушувало нас боротися, вбивати. Ми нікого не пускали в кібуц. Ніхто не постраждав".

Загинув лише один житель Нір-Ама, молодий чоловік, який був на музичному фестивалі, що штурмували бойовики ХАМАС. Адам і його цивільні сили забезпечили безпеку в кібуці.

Зараз мешканці Нір-Ама живуть у тель-авівському готелі. Вони не знають, коли зможуть повернутися.

Як відомо, під час безпрецедентного нападу ХАМАС на Ізраїль загинуло близько 1300 осіб, і щонайменше 150 осіб потрапили в полон. Ізраїль у відповідь завдав повітряних ударів по Газі, в результаті яких також загинуло 1300 осіб. Він також закрив кордон, запобігаючи ввезенню палива і продовольства.

хамас оборона війна ізраїль

Знак гривні
Знак гривні