Показова дружба Путіна та Нетаньягу зникла. Атака ХАМАС викриває погіршення зв'язків між Росією та Ізраїлем, – Guardian

Російсько-ізраїльські відносини дали тріщину. Путін не засудив напад ХАМАС на Ізраїль, натомість звинуватив у цьому провальну американську дипломатію, пише The Guardian. ТЕКСТИ публікують дещо скорочений і адаптований переклад статті.

46_main-v1588499947

Фото: wordpress.com

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу довгий час зображав себе другом Володимира Путіна. У мемуарах, опублікованих під час війни Росії в Україні, Нетаньягу неодноразово хвалив російського лідера за його інтелект і "особливо дружнє ставлення" до єврейського народу.

Путін також протягом багатьох років зарекомендував себе як вірний союзник ізраїльської держави, сприяючи культурним зв'язкам і безвізовому режиму між двома країнами.

Але після найстрашнішої атаки на Ізраїль за останні десятиліття ця розрекламована дружба, схоже, зникла.

Через чотири дні після початку несподіваної атаки ХАМАСу Путін досі не зателефонував Нетаньягу, а Кремль не опублікував повідомлення зі співчуттям країні – дипломатичного жесту доброї волі, який Росія зазвичай надсилає світовим лідерам після смертоносних інцидентів на їхній території.

У вівторок, у своїх перших коментарях щодо вторгнення ХАМАС, Путін заявив, що вибух насильства між Ізраїлем і палестинцями показав, що політика США на Близькому Сході провалилася і не враховує потреби палестинців.

"Я думаю, що багато хто зі мною погодиться, що це яскравий приклад провалу політики Сполучених Штатів на Близькому Сході", – сказав Путін, не визнаючи жахливих смертей в Ізраїлі.

Зміна тональності, схоже, вказує на більший розрив між двома країнами, який стався з початком повномасштабної війни в Україні.

Протягом багатьох років Путін намагався розвивати міцні зв'язки з Ізраїлем, одночасно підтримуючи палестинську справу – альянс, який походить з радянського простору.

Делікатна дипломатія Росії з Ізраїлем принесла свої плоди, коли країна відмовилася брати участь у західних санкціях проти Росії, на превеликий жаль Києва, який звинуватив Ізраїль в ігноруванні страждань українських євреїв.

Але під поверхнею були ознаки того, що відносини між Росією та Ізраїлем погіршуються через заяви Путіна про те, що він бореться з "неонацизмом" в Україні, водночас спрямовуючи свою країну в орбіту Ірану, заклятого ворога Ізраїлю.

"Теплі відносини [між Росією та Ізраїлем], які ми спостерігали протягом багатьох років при Путіні, охололи. Ми зараз в іншому світі", – сказав Пінхас Гольдшмідт, який майже 30 років був головним рабином Москви, поки не втік з Росії до Ізраїлю через свою опозицію до війни в Україні.

"Ізраїль завжди намагався підтримувати добрі відносини з Москвою, враховуючи велику єврейську громаду в Росії і її вплив на Сирію", – сказав Гольдшмідт.

Він додав, що багато хто в єврейській громаді відчуває глибокий дискомфорт від того, як Путін виправдовує війну, порівнюючи український уряд з нацистською Німеччиною, щоб виправдати своє вторгнення в країну.

Минулого літа ця напруженість вперше виплеснулася на публіку, коли російські чиновники звинуватили Ізраїль у підтримці "неонацистського режиму" в Києві. Скандал розгорівся після того, як міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров повторив антисемітську теорію змови, стверджуючи, що в Адольфі Гітлері "текла єврейська кров" – слова, які Ізраїль назвав "непростимими й обурливими".

Кремль також розправився з російським відділенням Єврейського агентства – приватної благодійної організації, тісно пов'язаної з ізраїльським урядом, яка допомогла десяткам тисяч висококваліфікованих росіян-євреїв іммігрувати до Ізраїлю.

Можливо, ще більше занепокоєння для Ізраїлю викликала наростальна залежність Москви від Ірану. Росія, ізольована від західних ринків, інвестувала значні кошти в купівлю іранських дронів-камікадзе для атак на українські міста, тоді як США попередили, що Іран прагне придбати велику кількість російських ударних вертольотів, військових літаків і систем протиповітряної оборони.

Після того, як США пообіцяли надати військову допомогу Ізраїлю після нападу ХАМАС, деякі прокремлівські коментатори висловили сподівання, що війна між Ізраїлем і ХАМАС відверне західні ресурси від України.

У Москві також відчувалося почуття радості щодо помилок ізраїльських військових і розвідників, які були представлені як свідчення слабкості Заходу.

"Судячи з усього, керівництво ЦАХАЛ... почиває на лаврах давно минулих перемог", – написав у Telegram воєнний пропагандист Борис Рожин.

Андрій Солдатов, експерт з питань російських спецслужб, сказав, що такі коментарі "викривають гостру психологічну травму, якої зазнали російські військові після катастрофічного наступу на Україну в перші місяці 2022 року".

На російському державному телебаченні коментатори також висміювали десятки тисяч російських євреїв, які виїхали до Ізраїлю після вторгнення Росії в Україну, щоб уникнути мобілізації.

Тим часом Україна, схоже, відкинула свої попередні образи на Ізраїль, прагнучи заповнити вакуум дружби, залишений Росією.

У своїй промові, виголошеній разом з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, президент України Володимир Зеленський порівняв напад ХАМАС на Ізраїль цими вихідними з російським вторгненням в Україну і заявив, що його народ стоїть на боці Ізраїлю, бо розуміє, що значить страждати від терористичних атак.

"Різниця лише в тому, що є терористична організація, яка напала на Ізраїль, а є терористична держава, яка напала на Україну", – сказав Зеленський.

росія-іран напад хамас дипломатія ізраїль

Знак гривні
Знак гривні