Російська економіка без проблем витримає війну до 2025-го, а що по людях і по техніці? Переказуємо нові прогнози Буданова

В економічному плані без особливих проблем Росія може собі дозволити воювати в Україні до 2025 року.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" зазначив керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

e5c21cc--1015140

Фото: УП

"По оцінці економіки, без особливих проблем Росія може її собі дозволити до 2025 року. За кількістю техніки – до 2026 року максимум. Можливо, трохи швидше, тому що темпи відновлення техніки, які відбуваються зараз у них, не такі високі", – сказав він, відповідаючи на запитання, скільки, за його оцінками, може тривати війна в Україні.

"Тобто ми виходимо з вами десь на 2025 рік. По людському ресурсу, очевидно, що їм вистачить надовго. Але хто б там не казав, якщо оцінювати сукупно наш людський ресурс, то там теж надовго. У нас країна не така маленька. Інша справа, а чи готова Російська Федерація іти до верхньої межі, до останнього? По факту, всі вони воюють мобілізованими, відчувають брак боєприпасів, брак озброєнь", – додав Буданов.

Він також брак озброєнь відчуває не лише Росія та її союзники Іран і КНДР, а й Україна разом із західними партнерами.

"Сукупні витрати озброєння боєприпасу набагато більше, ніж те, що можна виробити. Як нам з нашими союзниками, так і їм з їхніми союзниками. 

Світ виявився не готовий до війни такої інтенсивності. І це, до речі, один із висновків, які точно будуть робити всі країни після цього. 

Всі будуть намагатися нарощувати свої арсенали", – каже голова розвідки.

Що ще сказав Кирило Буданов: ключові тези

Світ наближається до глобальної війни

"Це моя суб'єктивна оцінка: за сукупністю географії ми бачимо кілька конфліктів, які, на перший погляд, здаються регіональними, крім України, але вони всі пов'язані між собою одними й тими самими країнами, які втягнуті в ці процеси.

Тож так, я вважаю, що все ж таки ми досить швидко наближаємося до глобальної війни".

Російській слід у подіях в Ізраїлі

"Нам чітко відомо, що трофейна зброя з України все-таки передавалася росіянами угрупованню ХАМАС. Здебільшого це піхотне озброєння. Є деяка інформація про те, що щось заходило до Хезболли, але наразі достовірно нам це невідомо. 

Всі могли бачити відео у соцмережах – абсолютно, скажімо так, природну для нашого регіону й абсолютно неприродну для Близького Сходу тактику, коли використовувалися FPV-дрони проти бронетехніки. Це ноу-хау все-таки нашої війни. Ніхто інший, як люди, які пройшли наш театр воєнних дій, не могли такого робити. Оскільки там не було нас, значить, це були росіяни. 

Ще два цікаві факти. Перше: трошки більше, ніж за тиждень до початку цих дій, на території Лівану почала офіційно мовити російська станція "Супутник" арабською мовою. Це мовлення в абсолютно пропагандистському стилі з явними російськими наративами. 

Друге: 24 вересня російський космічний апарат, який здатен вести радіоелектронну розвідку та перехоплення супутникових сигналів, був переміщений на геостаціонарну орбіту Ізраїля. 

Нагадаю, що в період з 22 по 24 вересня був офіційний візит російської військової делегації в Іран. Нам відомо, що було кілька, скажімо так, побажань з іранської сторони. Одне з них стосувалося розширення спроможностей щодо розвідувальної інформації. 

Тепер зрозуміло, яку саме розвідувальну інформацію почали росіяни надавати всім зацікавленим сторонам. Наголошую, що тут не один Іран, а всі зацікавлені сторони".

Україну чекає нова битва за електроенергію

"Торік росіянам блекаут не вдався. Але в їхніх планах особливих коригувань немає, тож вони будуть продовжувати це робити і в цьому сезоні. На жаль, нас знову чекає битва за електроенергію.

Сил і засобів у них достатньо, тому що останнім часом ракетні удари вони обмежено завдавали. 

Певний запас ворог відновив. Цей запас не дуже значний, але достатній для того, щоб створити цілком реальні проблеми не тільки нашій енергетиці, але й нафтогазовій сфері, промисловим підприємствам, військовим об'єктам.

Хто в Кремлі відповідає за Україну

"По економічних питаннях реально вплив має Кирієнко. А якщо загалом, то на будь-яке рішення в РФ може впливати пан Вайно (голова АП РФ – УП). Мало хто в нашій країні таке прізвище знає. Але насправді його вплив величезний. 

Є ще військовий блок, там Шойгу зберігає свій вплив. Є людина, яка завжди приносила проблеми Україні. Це генерал Беседа (керівник 5-ої служби ФСБ). Дуже проблемна людина. Він багато зла накоїв для України. Ну нічого, час все розставить.

Беседа був на певний проміжок часу відсторонений від виконання своїх обов'язків. Але потім все налагодилося. Зараз він займається своєю роботою, на жаль, зовсім не на користь Україні. Йдеться про активні операції на території України".

Коли настане можливість для переговорів з Росією

"Можливість для дипломатії буде в той момент, коли війна буде завершена. Жодна війна у світі не закінчилася без підписання двостороннього, багатостороннього договору про закінчення війни чи чогось подібного. Багато є форматів, але завжди війна закінчується – треба ж якось порозумітися всім. 

Але в нашому випадку це можливо виключно, коли окупанти покинуть або хоча б почнуть покидати Україну по кордонах 91-го року. 

А росіяни хочуть – давайте, все залишаємо, як зараз, і починати розмову. Ні, я ж вам кажу, це буде просто зрада наших людей. 

Про це ж теж треба пам'ятати, що кілька мільйонів людей в окупації зараз живе, і вони чекають, коли їх звільнять. Це, до речі, одна з основних функцій держави". 

буданов війна на виснаження розвідка прогноз

Знак гривні
Знак гривні