Двомовність у ТБ-ефірі: мовний омбудсмен закликав телеканали припинити цю практику вже зараз, а не в липні 2024-го

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до загальнонаціональних мовників із проханням припинити використання двомовності в ефірах.

105654

Ілюстрація: 5-й канал

Про це він повідомив у фейсбуці, «реагуючи на численні звернення громадян».

Зокрема, Кремінь звернувся до телеканалів "Рада", "24 канал", "5 канал", "Прямий", "Еспресо", "Ми – Україна", Національної суспільної телерадіокомпанії України та медіагруп "1+1 Media", "Starlight Media", "Inter Mеdia Group". 

Йдеться про застосування виключно української мови або здійснення дублювання, озвучення або переклад українською мовою із застосуванням синхронного або послідовного перекладу виступів та реплік учасників програм, які використовують російську мову.

Уповноважений нагадав про рішення Конституційного суду від 14 липня 2021 року, за яким використання двомовності у публічному просторі не лише порушує права українців на інформацію державною мовою, а й "спричиняє зовнішнє звуження простору вживання української мови, підриває зсередини саму її систему, спотворює її структуру, зумовлюючи її занепад".

Тарас Кремінь також зазначив, що згідно із законом «Про медіа», з 17 липня 2024 року в українськомовних програмах допускається використання інших мов без дублювання або озвучення тільки у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах іншими мовами. До того часу у прямому ефірі можна використовувати недержавну мову, коли учасники програми (за винятком ведучих) дають інтерв'ю, коментують, пояснюють тощо, якщо це передбачено концепцією самої програми.

«Зараз чинне законодавство України дозволяє використання недержавної мови в прямому телеефірі україномовних програм. Але враховуючи збройну агресію російської федерації проти України, історичне рішення Конституційного Суду, а також важливість реалізації прав громадян України на отримання інформації державною мовою, пропоную телеканалам, не чекаючи липня 2024 року, використовувати виключно українську мову у своїх ефірах», — наголосив Тарас Кремінь.

Також мовний омбудсмен нагадав, що з 1 січня 2024 року загальнонаціональні телеканали мають транслювати програми та фільми державною мовою не менш ніж 90% загального ефірного часу між 7:00 і 18:00 та між 18:00 і 22:00 годинами.

захист мови кремінь двомовність в ефірі телебачення

Знак гривні
Знак гривні