Як у США розв'язують проблему заторів і забрудненого повітря: Нью-Йорк запроваджує радикальне, але дієве рішення

Нью-Йорк за кілька місяців запровадить першу в США програму оплати за проїзд по зонах. Це єдиний дієвий метод боротьби із заторами й, відповідно, забрудненим повітрям.

Про це пише CNBC.

Проєкт, який розпочнеться навесні 2024 року, збільшить плату за в'їзд на територію Мангеттену на південь від 60-ї вулиці.

Остаточна ціна за проїзд ще не визначена. Люди, близькі до процесу, вважають, що в'їзд або виїзд з центрального ділового району на особистому автомобілі може коштувати від $9 до $23.

new-york-city-evening-NYCTG0221-52492d6ccab44f328a1c89f41ac02aea

Фото: MARCO BOTTIGELLI/GETTY IMAGES

Згідно із законом, пасажирські транспортні засоби оподатковуються один раз на день. Комерційні автомобілі та автомобілі спільного користування будуть платити за кожну поїздку.

Плата за проїзд може принести до 15 мільярдів доларів для інвестицій в застарілу систему MTA (Metropolitan Transportation Authority). Значна частина цих коштів піде на капітальну програму MTA на 2020-24 роки. Наприклад, частина надходжень піде на фінансування чотирьох нових станцій метрополітену на півночі Бронксу.

MTA також прискорює інвестиції в екологічно чисті автобусні технології. Агентство планує розпочати експерименти з технологією автобусів на водневих паливних елементах у 2025 році.

"Виробник, який використовує водневу технологію, має нульові викиди. Це технологія, що тільки зароджується", – сказав голова Управління транспорту Нью-Йорка Річард Дейві.

Регіональні планувальники очікують побачити екологічні переваги від запровадження нового збору.

У дослідженні MTA, присвяченому запровадженню плати за проїзд, наводиться досвід інших міст світу, зокрема Мілана, Лондона, Сінгапура та Стокгольма. "У Лондоні рівень забруднення повітря твердими частинками знизився майже на 20%, – каже Джулі Тіге, президент Нью-Йоркської ліги виборців за збереження природи. – У Стокгольмі цей рівень знизився на 15%, що призвело до зниження захворюваності на астму на 50%".

затори транспорт нью-йорк екологія

Знак гривні
Знак гривні