Російський флот відступає: Україна виграє битву за Чорне море, – Atlantic Council

Росія вивела більшу частину свого Чорноморського флоту з тимчасово окупованого Криму протягом останніх тижнів після серії успішних українських атак. Відступ російського флоту є серйозною невдачею для Путіна, а також останнім свідченням того, що Україна виграє битву за Чорне море. Про це пише Atlantic Council. ТЕКСТИ публікують переклад матеріалу.

Супутникові знімки з початку жовтня вказують на те, що російські кораблі, включно з трьома підводними човнами класу Kilo, два фрегати з керованими ракетами й патрульний корабель, були поспішно виведені з порту Севастополя в Криму і переміщені до порту Новоросійськ на східному узбережжі Чорного моря, писало The Wall Street Journal. Інші російські військові кораблі були виведені з Севастополя і відправлені в інші порти на крайньому заході Криму або в інші частини Чорного моря.

2023-09-22T221053Z_386118728_RC2UD3A5SYPP_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-ATTACKS-SEVASTOPOL-SATELLITE-1-scaled-e1696457781661-1024x811

Джерело знімку: Atlantic Council

Зухвалі атаки України

Неважко зрозуміти, чому було віддано наказ про виведення з Севастополя. З серпня 2023 року Україна здійснила низку зухвалих атак, які підірвали російську протиповітряну оборону в Криму і завдали серйозної шкоди самому флоту, що втратив кілька великих військових кораблів і підводний човен. 22 вересня Україна змогла вразити й частково зруйнувати штаб Чорноморського флоту в центрі Севастополя.

Успіх України в битві за Чорне море є дивовижним

Успіх України в битві за Чорне море є ще більш дивовижним, оскільки країна наразі не має функціонального військово-морського флоту. Замість цього Україна покладалася на зухвалі рейди спецсил у поєднанні з комбінацією безпілотників вітчизняного виробництва і далекобійних ракет, наданих західними партнерами. Цей обмежений арсенал застосовувався з винахідливістю, яка стала візитівкою українських військових.

Першим помітним проривом українських військових зусиль на морі стало потоплення у квітні 2022 року флагмана Чорноморського флоту Росії "Москва". Через два місяці українські сили звільнили невеликий, але стратегічно важливий острів Зміїний, який лежить поруч із судноплавними шляхами в північно-західній частині Чорного моря і був захоплений Росією в перші дні вторгнення. За цим відбулася серія все більш амбітних ударів безпілотників по російських військових об'єктах у Криму протягом другої половини 2022 року і в поточному році.

Які цілі ставить Україна

Чорноморська наступальна операція України спрямована на досягнення низки важливих цілей. Завдаючи ударів по Чорноморському флоту Росії та об'єктах у Криму, Київ сподівається покласти край морській блокаді своїх портів і зірвати постачання путінської армії на півдні України. Зрештою, мета полягає в тому, щоб зробити подальшу окупацію Криму неприйнятною для російських військових.

Виведення російського флоту з Севастополя підкреслює ефективність української тактики

Виведення російського флоту з Севастополя підкреслює ефективність української тактики. Про це також свідчить нещодавнє попереднє відкриття чорноморських портів України для торговельного судноплавства. Росія вперше почала блокувати українські порти напередодні повномасштабного вторгнення, перш ніж погодилася на угоду за посередництва ООН влітку 2022 року, яка дозволила обмежені постачання зерна. У липні 2023 року Кремль вийшов з цієї зернової угоди й пригрозив атакувати всі вантажні судна, що прямують до України.

Попри російські погрози, на початку серпня українська влада оголосила про створення нового "гуманітарного морського коридору", який проходить через українські води в північно-західній частині Чорного моря, а потім огинає узбережжя Румунії та Болгарії, які є членами НАТО. До початку жовтня більше десятка кораблів успішно пройшли з українських портів новим маршрутом в обхід блокади. Цей морський трафік є економічним рятувальним кругом для України, який може відіграти важливу роль у здатності країни підтримувати себе в умовах тривалої війни.

Увага ЗМІ до наземних операцій затьмарила ширшу картину значного успіху України на кримському фронті

Динамічний характер останніх подій у Чорному морі різко контрастує з відносно статичною ситуацією на лінії фронту на півдні та сході України, де українські війська вже чотири місяці намагаються прорватися через щільні мінні поля та добре укріплену російську оборону. Починаючи з червня, у висвітленні війни домінує тема відсутності прогресу з боку України. Ця увага ЗМІ до масштабних наземних операцій затьмарила ширшу картину значного успіху України на кримському фронті. Однак новини про відступ російського флоту з Севастополя можуть перефокусувати увагу.

Недооцінена заслуга

Виступаючи 3 жовтня на конференції з питань безпеки у Варшаві, міністр збройних сил Великої Британії Джеймс Гіппі заявив, що військове значення нещодавніх операцій України проти Чорноморського флоту Росії можна порівняти зі звільненням Харківської області роком раніше. "Функціональна поразка Чорноморського флоту, а я б сказав, що це саме так, оскільки флот був змушений розосередитися в портах, звідки він не може впливати на Україну, є величезною заслугою", – сказав Гіппі.

Військове значення нещодавніх операцій України проти Чорноморського флоту Росії можна порівняти зі звільненням Харківщини у 2022-му

Мало хто в Москві недооцінює важливість нещодавніх невдач у Чорному морі. Навпаки, вони добре усвідомлюють зростальну загрозу для Криму і для операцій російської армії на півдні України, не кажучи вже про шкоду, яка завдається і без того підірваному міжнародному престижу Росії. Відхід російського флоту з Криму є особливо гірким особистим приниженням для Владіміра Путіна, який розпочав своє вторгнення в Україну майже десять років тому з тріумфального захоплення українського півострова в лютому 2014 року.

Окупація Криму стала найпопулярнішою подією за весь час правління Путіна, піднявши його рейтинг до рекордних висот і підготувавши ґрунт для подальшого вторгнення на материкову частину України. Це робить нинішню ситуацію ще більш незручною. Путін вже намагався пояснити очевидну нездатність своєї армії завоювати країну, якої, як він наполягає, не існує. Тепер він також має пояснити, як його колись хвалений Чорноморський флот зазнає поразки від країни, яка не має флоту.

чф рф втрати ворога крим перемога україни

Знак гривні
Знак гривні