Керована гнучкість курсу від Нацбанку: економіст пояснює зміни

Національний банк України з 03 жовтня 2023 року переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу.

Як повідомляє сайт регулятора, за цього режиму офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Нацбанком.

Економіст Юрій Гайдай на своїй фейсбук-сторінці пояснює, що змінюється. ТЕКСТИ публікують пряму мову експерта.

Для готівкового ринку нічого принципово не міняється. Міняється стратегія для міжбанку.

Логіка в тому, що НБУ покриватиме інтервенціями структурний дефіцит валюти. Тобто той, що викликаний фундаментальними факторами, в першу чергу – торговим дефіцитом. Ще простіше – продаватиме додатково стільки валюти, скільки потрібно, щоб закрити попит імпортерів, який не закриває експортна виручка.

Але структурний дефіцит у баченні НБУ =/= дефіциту торгового балансу. Судячи з озвучених чисел – десь на 0,8-1 млрд дол. менше.

Якщо чистий попит на валюту буде більший, або менший за структурну компоненту – будуть відповідні коливання курсу, які впливатимуть на офіційний курс.

На початку НБУ буде сильно згладжувати ці коливання, а коли "побачить відповідні макроумови", почне збільшувати допустимий діапазон коливань.

Андрій Пишний і його заступники не озвучують детальніше, але вочевидь діапазон будуть розширювати, коли бачитимуть, що фундаментальні фактори достатньо міцні, щоб спекулятивно-емоційна компонента не змогла "пробити" ринок довгостроково.

386228075_2884306295055342_3219608470032232442_n

Ілюстрація: Юрій Гайдай/Фейсбук

Що ще цікавого?

Двічі за час пресбрифінгу згадали вплив міскодингу та грального бізнесу. НБУ оцінює, що пов'язані схеми генерували близько 40 млн дол. додаткового попиту на валюту щодня (!), з березня цей фактор виключився.

Чи є червоні лінії по інтервенціях? "Їх немає, якби вони були, ми б відмовилися від задачі з забезпечення курсової стійкості".

Курс, закладений в бюджет на 2024-й, НБУ не сприймає як індикатив. Пишний підкреслив, що жоден прогноз – ні міністерств, ні громадського сектору, ні приватного – не є для НБУ ні імперативом, ні метою. Задача – реалізація мандату інфляційної, курсової та фінансової стабільності.

Підсумовуючи простими словами – НБУ дозволить контрольовані коливання курсу на міжбанку і поступово розширюватиме діапазон дозволеного, бо довгостроково прибитий цвяхами курс – це погано для економіки з багатьох сторін, а повністю відпускати за наших обставин поки ризиковано.

фінанси курс нацбанк війна економіка

Знак гривні
Знак гривні