НАУ можуть реорганізувати та зняти з посади ректора – ексрегіонала Луцького: як реагують у виші

Національний авіаційний університет можуть реорганізувати. Імовірно, після реорганізації ректора вишу Максима Луцького знімуть з посади. НАУ скликало загальноуніверситетські збори, щоб протистояти реорганізації.

Про реорганізацію та її причини повідомляє випускниця НАУ Ксенія Семенова, яка нині є депутаткою Київради, а також ідеться на сайті університету.

Джерело з Міносвіти розповіло "Українській правді", що в результаті реорганізації планується розподіл НАУ на дві структури: Державний університет "Київський авіаційний інститут" (це історична назва НАУ) і Українську державну льотну академію. Реорганізація не вплине на навчальний процес, отримання дипломів та штат і зарплати.

1920_1357_4os8qcI5aY

Загальні збори. Фото: НАУ

Ексголова студради Володимир Падєрін припустив, що основна мета реорганізації — зняти з посади ректора Максима Луцького: "Найбільше мене особисто обурює, що скільки б Луцький дічі в НАУ не зробив — єдина відповідальність це що його звільняють навіть не напряму, а через реорганізацію".

Як повідомляє Суспільне Культура, НАУ відреагувало на повідомлення у медіа та скликало збори.

"В результаті ухвалене рішення щодо підготовки звернення до президента України, голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра України, міністра освіти і науки України щодо недопущення знищення шляхом реорганізації потужного авіаційного закладу освіти України та позбавлення його статусу Національного", — написали у виші за підсумками зборів.

Перед цим депутатка Київради Семенова та студентська спільнота повідомляли, що зібрання незаконні, а студентів на ці збори закликають прийти за додаткові бали. Семенова закликала студентів не іти на збори, які спробують назвати Конференцією трудового колективу (КТК).

"Там завтра будуть вас на якийсь шабаш на підтримку Луцького збирати. Шабаш цей спробують назвати Конференцією трудового колективу", — коментувала Ксенія Семенова.

Про майбутню так звану Конференцію трудового колективу ексголова студентської ради НАУ Володимир Падєрін написав так: "По чатах бачу, як деканати та деякі голови студрад закликають прийти на цю фейк-КТК. Вони буквально ходять по кімнатах гуртожитку або видзвонюють і скасовують пари. А ще обіцяють додаткові бали".

Як розповіла для Суспільне Культура співробітниця НАУ, яка була на зборах, про них працівникам університету розповів ректорат, розіславши запрошення на деканати. Але у запрошеннях зовсім не йшлося про Конференцію трудового колективу, це були лише загальні збори.

Деякі студенти, за її словами, ішли добровільно, адже основне питання зборів — статус університету і звання Національного. Про зняття ректора Луцького у запрошенні ректорату взагалі не йшлося. Ставлення до теперішнього ректора в колективі та серед студентства, за словами співробітниці, 50 на 50. За нього ті працівники, які співпрацювали з Луцьким давно, адже він в університеті не перший день.

Команда Луцького прийшла в НАУ через звільнення колишнього ректора Ісаєнка у жовтні 2020-го, і в кінці січня 2021 року пройшли вибори, де Максима Луцького обрали новим ректором.

Студентська рада 22 січня 2021 року написала листа міністру освіти, міністру юстиції та голові Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. У листі, який джерела надали Суспільне Культура, можновладців запитують про те, чому Луцького зареєстрували як кандидата в ректори, адже він мав би підпадати під закон України "Про очищення влади", бо у період з 21.11.2013 по 22.02.2014 обіймав люстраційну посаду та не був звільнений в цей період з відповідної посади за власним бажанням. А якщо людина підпадає під люстрацію, її не можна обрати на посаду керівника ЗВО.

Колишня студентка НАУ вважає, що Максима Луцького доцільно було б замінити на посаді ректора: "Після перемоги не місце у нас на таких посадах регіоналам".

Колишній народний депутат від "Партії регіонів" Максим Луцький є кумом ексміністра освіти Дмитра Табачника, якого підозрюють у держзраді.

У квітні 2023 року Луцький забороняв студентам жартувати про ексміністра освіти Сергія Шкарлета під час фестивалю "Студвесна".

А 28 липня 2023 року голова Міносвіти Оксен Лісовий підписав наказ про оголошення догани ректору Луцькому за порушення законодавства про освіту та вимоги контракту.

Як народний депутат України та Голова Комітету ВР України Максим Луцький, зокрема, сприяв підвищенню цін на навчання у вишах, підвищенню вартості проживання у студентських гуртожитках та скороченню державного замовлення в університетах.

Окрім того, видання "Нахіба" розслідувало, як Луцький віддавав землі НАУ, які призначалися для гуртожитків, під незаконну забудову ЖК.

люстрація регіонали виші НАУ

Знак гривні
Знак гривні