Результат зміни міністра. Дана Ярова заявляє, що робота Міноборони по напрямках тил, зброя, міжнародна допомога заблокована

Армійська волонтерка, підприємиця, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України Дана Ярова пише, що три основні напрямки у МОУ: тилове забезпечення, озброєння і міжнародний напрямок лишаються без керівників. Вона пояснює, чим це загрожує, далі пряма мова.

378382095_720925116522498_4886148301262426481_n

Фото ілюстративне. Джерело: Міноборони/Фейсбук

Я думала, я закінчила свій серіал «Особливості закупівлі в Міністерстві оборони» зі зміною керівництва, але це був перший сезон.

Сідайте зручно, зараз я вас налякаю, бо я сама налякана вже два тижні тим, що відбувається.

У високих кабінетах вже кров протікає з-під дверей в боротьбі за посади.

Так, я бачила сьогоднішні призначення, але є одне але.

Три основні напрямки: тилове забезпечення, озброєння і міжнародний напрямок лишається без керівників. Ті, що були звільнені. Нових немає.

Я мовчала майже 2 тижні, але ми на порозі «грандіозного шухера», і я маю написати цей допис, бо не хочу, як кожен з вас, через два місяці вивозити дітей за кордон.

Що відбувається?

По суті, робота Міністерства оборони по цих напрямках: тил, зброя, міжнародна допомога заблоковані.

Раз.
Не проводяться платежі. Кінець кварталу. Величезні суми не оплачені постачальникам, а вони мають зареєструвати податкові накладні, або сплатити ПДВ в бюджет. Коли вони це зроблять, вони підуть з позовами до суду на МО.

Два.
Те, що ми зараз виводимо на Прозорро і торгуємо, немає ніякого значення. Бо підписувати договори немає кому. Довіреності на начальників департаментів закінчуються в кінці місяця. І всі ми перетворюємось в гарбуз.
Тобто мало проторгувати, але договори ще треба підписати й зареєструвати в казначействі.

Три.
375 наказ по прийомці також зупинений. Лишилось тільки підпис міністра. Немає.

Чотири.
Прозорро те, що треба сховати по виробничих потужностях, що де у кого знаходиться – що елементарно, також не робиться.

Пʼять.
По зброї та сама ситуація. Все заблоковано.

Шість.
Спільними зусиллями досягнуто домовленостей про додаткове виділення КМУ з резервного фонду для тилового забезпечення 2 мільярдів гривень, але наразі вони не зможуть бути використані для формування мінімальних резервів. Бо немає у кого елементарно підписати лист.

Сім.
Можна призначати прекрасних людей на посади, але, Міністерство оборони дуже специфічне відомство. Треба постійно бути в комунікації з Генеральним штабом, знати кому подзвонити, з ким верифікувати та актуалізувати отримані запити. І поки людина почне розуміти процеси, пройде якийсь час.

Вісім.
Нові профільні заступники захочуть замінити людей в департаментах. Окей. Це знову час. Але, знову ж, а чи підпише нова особа те, в чому не розуміється? Думаю, ні.

Я можу продовжувати і далі. І говорити більш страшні речі. І ми можемо в якийсь день починати кричати: «Наташа, вставай, ми все уронили», але буде вже запізно.

Заявки від тилу надходять щодня. Ми працюємо щодня. Але наша праця це зараз нуль, бо підписати договори не буде кому все одно.

До чого це призведе? Подумайте самі.

Від ТЕКСТІВ: Цей безлад у Міноборони є наслідком заміни міністра, заступників і держсекретаря міністерства. Особливо держсекретаря, який за задумом архітекторів держслужби має залишатися, незалежно від зміни міністра.

закупівлі кадри міноборони

Знак гривні
Знак гривні