В Україні бракує фахівців для будівництва нової Каховської ГЕС та облаштування водосховища, – дослідження

Україні через дефіцит кадрів наразі не вистачить фахівців для будівництва нової Каховської ГЕС та облаштування водосховища.

Про це заявляють в Конфедерації роботодавців України, яка провела дослідження наявності в Україні кваліфікованих кадрів, необхідних для будівництва дамби, ГЕС та облаштування водосховища, інформує ЕП.

photo_2023-06-06_08-58-42

Фото: Укргідроенерго

"Якщо відбудова ГЕС почнеться у 2024 році, то досвідчених кваліфікованих працівників в Україні знайти буде важко або неможливо", – йдеться у дослідженні.

"З великою ймовірністю можна сказати, що в Україні нема достатньої кількості спеціалістів, щоб за пʼять років у режимі 24/7 привести до ладу водосховище площею 2,16 тис. км2 (як 2,5 площі Києва) та береговою лінією 896 км (як від Львова до Харкова), а також меліоративні канали довжиною 1,1 тис. км та збудувати нову ГЕС", – стверджують у Конфедерації роботодавців.

Згідно з прогнозами, у регіоні знаходження Каховської ГЕС, дамби та водосховища (Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська та Херсонська області) лише за трьома напрямками, де має бути залучена найбільша кількість кваліфікованих працівників – монтажники, оператори важкої будівельної техніки (бульдозери, грейдери) та монтажники залізобетонних конструкцій – дефіцит кадрів становитиме від 6 до 45%.

Читайте також: Чи доцільно відбудовувати Каховське водосховище та як правильно це робити: пояснює науковець

"Усі перелічені фахівці потрібні для відновлення водосховища, обладнання каналів, зведення конструкцій ГЕС та монтажу обладнання. З урахуванням того, що в макрорегіоні потрібно відновлювати не тільки ГЕС, а й десятки міст та сотні сіл, то цих фахівців, швидше за все, не вистачить", – йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, Кабмін схвалив проєкт з відбудови Каховської ГЕС з експериментальними термінами й хоче відбудувати станцію за два роки, попри те, що фахівці називають мінімальний термін для відбудови – 5-7 років, а екологи виступають проти її будівництва.

Читайте також: Відродження Великого Лугу дає більші економічні, соціальні та екологічні переваги, ніж відновлення водосховища. Ґрунтовне дослідження

будівництво каховська гес дефіцит кадрів каховське водосховище

Знак гривні
Знак гривні