Обшуки в Укренерго: у чому підозрює компанію Офіс генпрокурора і до чого тут (знову) Держаудитслужба

Співробітники Офісу генпрокурора 20 вересня прийшли вилучити з архівів держкомпанії «Укренерго» тисячі сторінок тендерної документації та договорів із десятком компаній за 2019–2023 роки.

Як пише Forbes Україна, правоохоронці, ймовірно, спираються на аудит Державної аудиторської служби, який нарахував держкомпанії порушень на 68 млрд грн. Це майже 80% від річного доходу держкомпанії.

Обшук дозволено ухвалою Печерського суду. Генпрокуратура може підозрювати керівництво Укренерго за статтею 364 Кримінального кодексу України, або за статтею 191, каже Станіслав Борис, адвокат, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Відар». Нібито співробітники Укренерго укладали договори, які завдали збитків державі.

780x520

Володимир Кудрицький. Фото: Цензор.НЕТ

При цьому в ухвалі суду не вказується, на яку суму були завдані збитки.

Коментуючи обшуки, пресслужба Укренерго повідомила, що компанія надала б слідчим добровільно всі необхідні документи без проведення обшуку. Але такого звернення до компанії від правоохоронців не надходило. 

З переліку документів, які зацікавили правоохоронців, деякі контракти були предметом перевірки Державної аудиторської служби, йдеться в повідомленні Укренерго. 

Державний аудит Укренерго завершився в березні 2023-го. Цього ж місяця прокуратурою було відкрито кримінальне провадження.  

Результати аудиту дійсно могли стати підставою для правоохоронних органів розпочати кримінальне провадження, каже Борис. 

Які претензії Держаудитслужби до Укренерго

За 2018–2022 роки Держаудитслужба нарахувала 68 млрд грн претензій до Укренерго, свідчить вижимка зі звіту, яка є у розпорядженні Forbes. 

Ось пʼять найбільших претензій: 

«Укренерго оскаржує результати аудиту в суді, оскільки вважає їх упередженими та непрофесійними, а деякі прямо суперечать законодавству», – йдеться в повідомленні компанії.

У керівника Укренерго Володимира Кудрицького, який очолив компанію у 2020-му, затяжний конфлікт із нинішнім міністром енергетики Германом Галущенком. Останній уже намагався посунути Кудрицького з посади. Так у листопаді-грудні 2021 року, коли закінчились повноваження наглядової ради «Укренерго», а нова ще не була призначена, Міненерго видало наказ про заміну пʼяти із семи членів правління «Укренерго», писало видання LIGA.net. Після розголосу наказ так і не було реалізовано.

ДАСУ обшук офіс генпрокурора укренерго збитки

Знак гривні
Знак гривні