Що передбачається у 12-му пакеті санкцій ЄС проти Росії, – Bloomberg

Нові санкції Євросоюзу проти Росії, які можуть бути представлені вже наступного місяця, ймовірно, міститимуть заборону на російські алмази й довгоочікувану пропозицію використати прибуток від заморожених активів центрального банку РФ для допомоги Україні.

Про це з посиланням на джерела пише Bloomberg.

Агентство зазначає, що група країн-членів ЄС, включно з Польщею і країнами Балтії, хоче піти ще далі й закликала до додаткових санкцій щодо СПГ та ІТ-послуг.

Група також закликала запровадити обмеження на ядерний сектор Росії. Але ці спроби вже неодноразово наштовхувалися на опір, оскільки проти них виступає надто багато держав-членів, пише видання. 

Польща хоче посилити санкції на деякі товари, прийняті в попередніх пакетах. Її пропозиції включають зниження квот на імпорт синтетичних каучуків, підвищення ефективності обмежень на сталь і введення заборони на тверду каустичну соду. Варшава також прагне запровадити новий пакет санкцій проти Білорусі.

Попередні спроби накласти санкції на російське дорогоцінне каміння в Європі наштовхнулися на опір провідних країн-імпортерів, таких як Бельгія. Ця країна стверджувала, що проста заборона без глобальної угоди просто перемістить прибуткову торгівлю коштовним камінням в інші місця.

Механізм G7 спрямований на відстеження дорогоцінного каміння через кордони, а також на запровадження прямої заборони з 1 січня та непрямої заборони, яка вводитиметься поступово.

Bloomberg прогнозує, що новий пакет може бути ухвалений у першій половині жовтня або оголошений під час саміту ЄС – США, що запланований на наступний місяць (дата ще не визначена).

"Будь-який новий пакет, ймовірно, також міститиме подальші кроки, спрямовані на боротьбу зі спроможністю Росії обходити санкції ЄС через треті країни, такі як Об'єднані Арабські Емірати та Туреччина.

У рамках обговорень Єврокомісія найближчими тижнями висуне пропозиції щодо введення податку на непередбачені доходи від заморожених активів російського центробанку, які генеруються в клірингових палатах, попри протидію з боку Європейського центрального банку.

У зв'язку із замороженням активів російського центрального банку на суму близько 200 мільярдів євро, деякі європейські лідери закликали спрямувати частину цих коштів на відновлення України", – пише Bloomberg.

санкції проти рф відновлення україни єс

Знак гривні
Знак гривні