Про що свідчить таємниче зникнення міністра оборони Китаю, – The Economist

Британський тижневик The Economist пише про масштабні чистки у військовому командуванні Китаю, під які, вочевидь, потрапив міністр оборони. ТЕКСТИ наводять скорочений переклад статті.

Сі Цзіньпін побудував свою владу значною мірою на радикальній перебудові Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) за останнє десятиліття. Але саме тоді, коли ці зміни мали б принести свої плоди, дедалі ширша чистка вищого керівництва НВАК ставить під сумнів її здатність воювати, а пана Сі – керувати.

Останнього удару завдали повідомлення про те, що генерала Лі Шанфу, якого в березні було призначено міністром оборони й державним радником (найвища посада в китайському уряді), нещодавно затримали для допиту. Генерал Лі, якому 65 років, не з'являвся на публіці понад два тижні, і був раптово відкликаний зі щорічної зустрічі з в'єтнамськими керівниками оборонного відомства, яка була запланована на 7 і 8 вересня. Китайська влада пояснила це "станом здоров'я".

01000000-0a00-0242-a6ad-08db9ca40a4f_w1023_r1_s

Фото: AP

Це свідчить про те, що чистки у лавах військового керівництва Китаю виходить далеко за межі ракетних військ. У липні влада оголосила про раптове звільнення генерала Лі Ючао, командувача ракетних військ, і генерала Сюй Чжунбо, його політичного комісара. Причини не були названі. Але були припущення, що вони можуть перебувати під слідством за звинуваченням у корупції або витоку військової таємниці.

Менш гучна, але не менш незвичайна кадрова зміна стала відома 1 вересня зі звільненням генерал-майора Чен Дунфана з посади голови військового суду НВАК після всього восьми місяців перебування на цій посаді. Жодних причин не було названо. Випускник престижного Пекінського університету, генерал Чен раніше обіймав посаду начальника юридичного відділу і прессекретаря гонконзького гарнізону НВАК.

Оскільки призначення всіх чотирьох генералів мали бути схвалені Сі Цзіньпіном, їхнє звільнення також ставить під сумнів його розсудливість і здатність ефективно відбирати кадри. Так само, як і настільки ж раптове звільнення з посади міністра закордонних справ Цінь Гана, призначеного на цю посаду в грудні. Китайська влада також пояснила цю зміну станом здоров'я.

Одне з можливих пояснень полягає в тому, що проблеми чотирьох генералів пов'язані з ракетними військами. Вважається, що їхня частка у військовому бюджеті збільшилася за останні роки, оскільки вони здійснюють нагляд за значним оновленням ядерного арсеналу Китаю. Досі не було жодних натяків на корупцію, але великі схеми військових витрат часто уможливлювали розкрадання, відкати та інше нецільове використання коштів.

Друга причина скрутного становища генерала Лі Шанфу пов'язана з його власною тривалою участю в розробці й закупівлі озброєнь – ще одному сприятливому ґрунті для корупції. Інженер за освітою, він провів три десятиліття, працюючи в головному китайському центрі запуску супутників, і врешті-решт став його директором.

З 2017 по 2022 рік він очолював департамент розробки обладнання Центральної військової комісії. США запровадили санкції проти нього у 2018 році за його роль у закупівлі Китаєм російських бойових літаків і ракетного обладнання. У липні цього року відомство оголосило про нову кампанію боротьби з корупцією, закликавши повідомляти про зловживання, починаючи з 2017 року.

Але може бути й кілька інших пояснень, наприклад, невиконання наказів Сі Цзіньпіна або інше порушення військової дисципліни. Як міністр оборони генерал Лі несе головну відповідальність за військові відносини з іншими країнами й не контролює операції. У цьому сенсі його звільнення може не мати негайного впливу на боєздатність НВАК.

Утім, це майже напевно завдало шкоди моральному духу всередині НВАК і іміджу збройних сил у країні й за кордоном. Корумпованість і неефективність НВАК до приходу до влади Сі Цзіньпіна можна було б покласти на його попередників. Але нинішні проблеми свідчать про те, що він досяг меншого успіху, ніж сподівався, у перетворенні її на більш ефективну й прозору бойову структуру, здатну протистояти США у війні за Тайвань.

Наразі немає жодних ознак організованого виклику владі Сі Цзіньпіна. Однак безлад у НВАК, ймовірно, посилить сумніви в його здатності ефективно керувати країною, оскільки він стикається з широким спектром проблем, серед яких сповільнення економіки, непосильний борг місцевих органів влади й швидке старіння населення.

НВАК чистки Китай

Знак гривні
Знак гривні