Чи це справді боротьба з корупцією? Про що свідчать дії влади щодо Резнікова та Коломойського, – The Economist

Володимир Зеленський звільнив міністра оборони й взявся за олігарха, пише The Economist. Видання аналізує, чи справді ці гучні події пов'язані з реформами та боротьбою з корупцією. ТЕКСТИ публікують дещо скорочений й адаптований переклад статті.

Протягом двох днів на вихідних в Україні з'явилися дві великі корупційні історії. На перший погляд, вони свідчать про те, що уряд повертає собі ініціативу щодо реформ.

3 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що замінить міністра оборони Олексія Резнікова після кількох місяців корупційних скандалів у його відомстві. Днем раніше СБУ затримала Ігоря Коломойського, суперечливого олігарха, колись тісно пов'язаного з президентом, за підозрою в шахрайстві та відмиванні грошей. Але є деякі питання щодо часу і характеру обох втручань.

Багато хто, зокрема західні партнери, вважали Резнікова харизматичним і винахідливим перемовником. Він був одним із тих, хто залишався в Києві протягом усього вторгнення, попри величезну небезпеку. Однак його недоброзичливцям він запам'ятається двома скандалами, пов'язаними з яйцями та зимовими куртками.

1920_1105_mVgfWp8Jun

Фото: Суспільне

Журналістські розслідування Юрія Ніколова викрили обидва. У лютому його розслідування показало, що міністерство Резнікова платило 17 гривень за яйця, тоді як ринкова ціна становила лише п'ять гривень. Резніков якимось чином пережив цей скандал, але в серпні на нього впав інший, який показав, що його міністерство закупило військові куртки в Туреччині, також, вочевидь, з величезною націнкою. Накладні, виставлені в Туреччині, показали, що вартість курток становила 29 доларів, а не 86 доларів, які заплатила Україна.

Урядові інсайдери стверджують, що пан Резніков, схоже, не мав безпосереднього стосунку до жодного з цих контрактів. Він не призначав чиновників, які підписали угоди. Але його незграбна поведінка під час обох скандалів, включно з суперечками з журналістами через несуттєві деталі, зробила його відставку неминучою. "Міністр оборони став об'єктом жартів, – говорить джерело, близьке до українських правоохоронних органів. "Це не дуже добре виглядає під час війни".

Очікується, що український парламент підтвердить відставку пана Резнікова і затвердить його заміну, Рустема Умєрова, на засіданні 4 вересня. Пан Умєров, голова Фонду державного майна України, є чимось на кшталт темної конячки. За лаштунками він відігравав важливу роль як учасник переговорів з усіх питань – від зернової угоди, яка дозволила експорт із заблокованих чорноморських портів України, до тіньового світу збройних угод. Він колишній інвестиційний банкір і видатний член кримськотатарської громади.

Він не був першим кандидатом на цю посаду. Джерела стверджують, що інші кандидати, які розглядалися, хотіли встановити свої власні команди в Міністерстві оборони – пропозиція, яка вважалася занадто радикальною для міністерства з такою величезною частиною державного бюджету. Натомість Умєров розглядається як компромісний кандидат: лояльний адміністратор, але також користується повагою серед деяких антикорупційних активістів. "Його просто не цікавлять гроші, – каже народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк. – Я покладаю на нього великі надії".

Команда Зеленського сподівається, що такі якості дозволять їм вгамувати суспільний гнів. Нещодавні опитування свідчать, що шість з десяти українців вважають, що корупція – це "головна перешкода", яка стоїть на шляху до воєнної перемоги над Росією.

Схоже, що президентський офіс також зважав на ці опитування, коли виступив проти Ігоря Коломойського. Колись один з найвпливовіших людей України, олігарх став значно менш значущою фігурою після націоналізації його основних банківських активів після звинувачень у серйозному шахрайстві. Свого часу Коломойський був близьким до Зеленського, а телеканал олігарха "1+1" просував спочатку його комедійні шоу, а потім президентські амбіції, але ці двоє також поступово розійшлися. Це дозволило президенту зробити наочну публічну демонстрацію своєї боротьби з корупцією.

Однак роль СБУ, підконтрольної президенту служби, у переслідуванні Коломойського викликає подив. Джерело в правоохоронних органах повідомило, що більш незалежне (і підтримуване Заходом) Національне антикорупційне бюро (НАБУ) планувало висунути звинувачення проти олігарха наприкінці цього тижня.

Дехто трактує цей крок СБУ як спробу вкрасти гучний інформпривід у НАБУ – або ще менш благородно, як спробу зірвати справу і дозволити Коломойському уникнути суду. Справи, які розслідує СБУ, широко розглядаються як більш залежні від політичної примхи. Їхнє ведення справи часто означає її кінець. "Ми побачимо найближчими днями, чи зможе НАБУ висунути власні звинувачення", – припускає джерело.

Остаточне вирішення обох історій – чи постане Коломойський перед судом і чи вдасться змінити ситуацію в українському оборонному відомстві – певною мірою визначатиме, наскільки Захід готовий продовжувати підтримувати фінансування України.

антикорупція зеленський резніков коломойський скандал

Знак гривні
Знак гривні