Долетять і до Москви: протикорабельні ракети "Нептун" модернізують для ураження наземних цілей

Конструктори працюють над модифікацією протикорабельної ракети «Нептун» для ураження наземних цілей. Перше повідомлення про це з'явилося в середині квітня, представник українського оборонного відомства на умовах анонімності розповів про це журналістам The Drive, передає Мілітарний.

В рамках проєкту адаптована ракета мала отримати нову систему наведення, яка на початок вторгнення ще не була розроблена. Зокрема, для завершення системи були потрібні певні види мікросхем, але система була близька до завершення.

Видання повідомляє, що нова ракета може запускатись з тієї ж пускової установки, що і раніше. Вона має максимальну дальність у 400 км  і бойову частину масою у 350 кілограмів (150 кг у протикорабельної версії).

Крилата ракета Р-360 ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» Стопкадр з відео Defense Express
Крилата ракета Р-360 ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» Стопкадр з відео Defense Express

Чиновник заявив, що Україна розробила систему наведення за супутниковими сигналами GPS, яка направляє ракету до заздалегідь визначеної цілі. На фінальному відрізку польоту інфрачервона система самонаведення ракети шукає та захоплює ціль на основі попередньо завантаженого зображення. У випадку, якщо знайдені об’єкти не відповідають вказаній цілі, ракета припиняє атаку.

Варто зазначити, що базова конструкція ПКР “Нептун” розрахована для польоту на максимальну відстань у 360 кілометрів, чого недостатньо для нанесення ударів по таких цілях як авіабаза “Энгельс-2”.

Проте конструктивно збільшення дальності польоту для неї не є чимось складним. Рушієм ракети є авіаційний турбореактивний двигун МС-400, що працює на рідкому паливі (керосин), тому збільшення дальності польоту може забезпечити розширення внутрішніх баків або ж ще один додатковий підвісний.

Можливе застосування нової ракети

В липні цього року в Криму українськими військовими було знищено кілька машин зі складу ЗРК С-400 біля села Оленівка на мисі Тарханкут.

Тоді секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов повідомив, що російський комплекс уразила нова українська ракета, не уточнивши її назву. Тоді ж журналіст Юрій Бутусов заявив, що для удару використовувалася модифікована для наземної атаки протикорабельна ракета Р-360 «Нептун».

Знищення двох пускових установок 5П85СМ2-01 комплексу С-400 «Триумф» росіян в Криму. 23 серпня 2023 року. Україна. Кадр з відео ГУР МО
Знищення двох пускових установок 5П85СМ2-01 комплексу С-400 «Триумф» росіян в Криму. 23 серпня 2023 року. Україна. Кадр з відео ГУР МО

У вівторок, 29 серпня, Міноборони Росії також вперше заявило про збиття ракети “Нептун”. Російське відомство обмежилось лише самим фактом, не уточнюючи місце та за яких умов було перехоплено ракету.

За інформацією із джерел Бутусова,  модифікація ракети “Нептун” була розроблена після початку повномасштабного вторгнення згідно з рішенням головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного 15 березня 2022-го року.

Роботи над модернізацією крилатої ракети були проведені в рекордно короткі терміни. Випробування ракета проходить у бойових умовах. Одним із завдань, очевидно, було ураження цілей у Криму.

ракета нептун зброя

Знак гривні
Знак гривні