У Раді планують посилити взаємодію з поневоленими народами РФ: що пропонується і чому це важливо

Регламентний комітет Верховної Ради підтримав проєкт постанови №9617 про створення Тимчасової спеціальної комісії, яка розроблятиме основні засади державної політики щодо взаємодії з національними рухами народів РФ.

Про це повідомив народний депутат Володимир В'ятрович.

Він зазначив, що комісія, до складу якої увійдуть представники різних фракцій та груп, має стати важливим центром напрацювання рішень, покликаних допомогти поневоленим народам російської імперії здобути свободу.

369522249_10223826577391858_2832556135782720808_n

Ілюстрація: Володимир В'ятрович/Фейсбук

"Доки Росія залишається імперією, вона становить велику загрозу. Це добре розуміли борці за волю України й під час Української революції 1917-21 років, і під час боротьби УПА у 1940-1950-ті. Зараз розуміння і налагодження дієвої взаємодії з національними рухами народів імперії важливе як ніколи.

Всім імперіям рано чи пізно настає кінець. Але в наших силах зробити демонтаж РФ більш швидким і керованим. І в наших інтересах – уже зараз налагоджувати дружні стосунки з поневоленими народами, які з часом переростуть у стосунки з новими вільними державами на руїнах Російської імперії", – написав В'ятрович.

Народний депутат нагадав, що Верховна Рада вже зробила важливі кроки на цьому шляху. Ще в 2019 році ухвалила звернення до світової спільноти на захист прав корінних народів РФ, у 2022 – закликала світ підтримати їх самовизначення.

"Створення ТСК з розробки основних засад політики взаємодії з народами РФ має стати наступним кроком, переходом до системних цілеспрямованих дій.
Сподіваюся, керівники парламенту і депутатських фракцій розуміють важливість цього питання і підтримають його винесення вже на найближче пленарне засідання", – наголосив В'ятрович.

вятрович розпад рф Рада корінні народи рф

Знак гривні
Знак гривні