Вчені відтворили хіт Pink Floyd за активністю мозку слухачів

Американські дослідники змогли реконструювати "впізнавану версію" пісні Pink Floyd на основі імпульсів активності, що проходять через певну частину скроневої частки мозку добровольців під час прослуховування хіта Another Brick in the Wall Part 1.

Про це пише Science Alert.

"Ми реконструювали класичну пісню Pink Floyd Another Brick in the Wall на основі прямих записів кори головного мозку людини, що дало змогу зрозуміти нейронні основи сприйняття музики", – розповідає нейробіолог Людовік Беллєр з Каліфорнійського університету в Берклі.

Щоб зібрати необхідні дані про активність мозку, команда набрала 29 людей, яким вже були імплантовані електроди, що допомагають контролювати епілепсію.

Отримані дані були проаналізовані за допомогою машинного навчання. Комп'ютерні алгоритми шукали кореляції між музикою, що відтворювалася, і тим, що відбувалося в мозку.

Завдяки цьому процесу навчання дослідники змогли повернути систему у зворотному напрямку та ідентифікувати Another Brick in the Wall через те, як мозок реагував на неї. Реконструйований трек трохи спотворений, але неважко визначити, що це за пісня (як це звучить, можна послухати тут).

Як пише WSJ, з подальшим розвитком ця технологія може дати пацієнтам, які втратили здатність говорити через інсульт або інші травми мозку, можливість спілкуватися у більш природній і менш роботизованій манері.

За словами доктора Роберта Найта, нейробіолога з Каліфорнійського університету в Берклі, метою дослідників є використання цієї технології для розробки нейронних імплантатів, які можуть повернути пацієнтам здатність говорити більш природно.

Наразі, за його словами, "вихідні дані цих пристроїв мають монотонну, роботоподібну якість". "Музика, з огляду на її сильні емоційні та ритмічні компоненти, дозволила б нам додати ефективний компонент до [комп'ютерного] мовлення".

нейробіологія мозок музика наука

Знак гривні
Знак гривні