Екологічний прорив у будівництві. У США зводять будинки зі трав'яних панелей (ФОТО)

Компанія DR Horton з Північної Кароліни, яка претендує на звання найбільшого забудовника в США, почала використовувати у будівництві панелі зі спресованих багаторічних трав.

Як пише Dezeen, трав'яні панелі виробляє технологічна студія Plantd.

Вони виготовляються шляхом пресування великої кількості швидкорослих трав і можуть замінити традиційні матеріали, що використовуються для стін і стель.

Будівельна компанія почала використовувати цей продукт у серії будинків у Північній Кароліні, де, за словами представників Plantd, панелі є заміною стандартним орієнтовано-стружковим плитам (ОСП) та фанері.

plantd-north-carolina-residential_dezeen_2364_col_13

Фото: Dezeen

Компанія Plantd, серед співзасновників якої двоє колишніх інженерів SpaceX, каже, що відмова від використання дерев у будівництві й потенціал уловлювання вуглецю в цьому продукті може стати сигналом до змін на краще в будівельній індустрії.

"Ми сподіваємося, що коли найбільший забудовник в країні візьме на себе зобов'язання побудувати понад тисячу нових будинків з будівельного матеріалу, який може перетворити нові будинки на передові рішення для боротьби зі зміною клімату, решта індустрії зверне на це увагу", – зазначає команда розробників.

Plantd вирощує та збирає власну трав'яну продукцію, а також будує власні виробничі машини, кожна з яких може виробляти одну панель за хвилину. Наразі компанія працює над новим, повністю електричним заводом з 50 виробничими лініями, які планується встановити протягом наступних кількох років.

plantd-north-carolina-residential_dezeen_2364_col_10-852x568

Фото: Dezeen

Компанія стверджує, що її панелі можуть замінити 16-17 дерев на один будинок, який використовує близько 175 панелей для стін і даху.

Plantd також має лабораторію, де тестує біомасу багаторічних трав, і стверджує, що панелі, які вона зараз виробляє, "довговічніші та вологостійкіші", ніж ті, що зараз є на ринку.

У рамках поточного проєкту DR Horton у Північній Кароліні збудовано "пілотний" будинок, після монтажу якого будівельна фірма взяла на себе зобов'язання придбати 250 000 панелей, які будуть встановлені у понад тисячу односімейних будинків.

будівництво зміни клімату сша екологія

Знак гривні
Знак гривні