У Раді хочуть декриміналізувати порноіндустрію. Чому це давно слід зробити і що це дасть

У Верховній Раді реєструють законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу, які передбачають декриміналізацію порноіндустрії, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, кримінальна відповідальність залишиться виключно за:

"Все. За все інше зі ст. 301 та 302 кримінальну відповідальність прибираємо. Щоб фантазія правоохоронців не генерувала по 1000+ справ на рік", – написав Железняк.

Він також додав, що над текстом працювали робочою групою з правоохоронним комітетом, BRDO та іншими громадськими організаціями та навіть держорганами.

Як повідомляє Економічна правда, саме Ярослав Железняк став автором законопроєкту про декриміналізацію порнографії.

Своє рішення щодо легалізації виробництва та поширення "дорослого" контенту він пояснює тим, що порнографія не просто стала буденним явищем для більшості українців, а й перетворилася на інструмент фінансування Збройних сил України.

"Наш бюджет отримує мільйони гривень від платформ з "дорослим" контентом, а через Onlyfans збирають донати на ЗСУ. Якщо ми вважаємо порно злочином, то ми або самі стаємо злочинцями, або в нас шизофренія", – каже нардеп.

Ініціатива декриміналізувати порнографію з’явилася раніше, нагадує ЕП. У жовтні 2022 року Офіс ефективного регулювання BRDO закликав скасувати кримінальну відповідальність за "дорослий" порноконтент. "Основою криміналізації будь-якого діяння є його суспільна небезпека. Дії, що не призводять до порушення прав інших осіб, не повинні бути кримінально карними", – пояснювали там.

Під заявою BRDO підписалася 91 громадська організація та фізична особа, зокрема Інститут законодавчих ідей, Центр економічної стратегії, Фундація DEJURE, ГО "Українські студенти за майбутнє", ГО "КиївПрайд". BRDO розробив текст законопроєкту, який з деякими змінами планують вносити в парламент.

Влітку 2022 року петиція із закликом легалізувати еротику та порнографію на території України набрала необхідні 25 тис. підписів на сайті Офісу президента.

У статті ЕП також аналізується, як легалізація порнографії може вплинути на економіку.

Перш за все, декриміналізація порнографії дозволить економити бюджетні кошти, адже на доведення провини людей за 301 статтею Кримінального кодексу правоохоронці витрачають чимало часу та зусиль.

Експерти BRDO підрахували, що лише у 2021 році слідчі могли витратити на 1 493 відкриті за поширення порно справи щонайменше 85,5 тис. робочих годин.

За найбільш консервативними оцінками, видатки бюджету на розслідування справ за 301 статтею Кримінального кодексу могли становити 11,5 млн грн. Реальні ж витрати часу та видатки бюджету могли бути у пʼять разів більшими, адже інколи розслідування справ затягується на місяці.

Декриміналізація порнографії також може підвищити зайнятість. "У сфері порно низький поріг входу. Достатньо мати вебкамеру та доступ до інтернету. Якщо людина різко втрачає дохід чи житло, то в перші місяці це дозволить щось заробити – подобається це комусь чи ні", – пояснює Самоходський.

Також сфера виробництва порноконтенту може сприяти залученню інвестицій в економіку. Зрештою, для виробництва порнографії не потрібно будувати заводи, у які будь-якої миті може прилетіти ракета.

Оскільки за кордоном споживання порнографії набагато більше, ніж в Україні (лише на США припадають 13-14% доходів світової порноіндустрії), то легалізація такого контенту може стати одним з джерел надходжень валюти.

Крім того, ця галузь інноваційна. "Порноіндустрія є одним з рушіїв розвитку технологій. Наприклад, одним з мотивів приватного розвитку інтернету було порно. У якийсь момент на нього припадало понад половину трафіку. VR-технологія теж розвивалася через порноіндустрію", – зазначає Самоходський.

Декриміналізація може дати поштовх розвитку українських сервісів у порногалузі. Зрештою, одним із співвласників Onlyfans є українець Леонід Радвінський.

Платформи на кшталт Onlyfans сплачують податки в бюджет України. Однак цей податок – це ПДВ, який платять споживачі контенту. Натомість дохід творців, які цей контент продають, не оподатковується. Якщо доходи українських творців контенту на Onlyfans становлять 15,8 млрд на рік, то в разі їх повної легалізації бюджет міг би отримати 3 млрд грн у вигляді ПДФО та військового збору.

Ніяких податків не сплачують і вебкам-студії, які натомість збагачують окремих правоохоронців та чиновників хабарями. У разі декриміналізації представники цієї галузі готові реєструватися офіційно та спрямовувати ці кошти до бюджету.

Якщо в Україні працюють 25 тис. вебкам-моделей і кожна з них щомісяця заробляє по 1 тис. дол., то надходження лише від ПДФО та військового збору з цих доходів могли б становити близько 2 млрд грн на рік, підсумовує ЕП.

декриміналізація ВР порнографія економіка

Знак гривні
Знак гривні