Контрнаступ: ЗСУ просунулися на кількох ділянках фронту і створюють нові плацдарми на лівобережжі Херсонщини

Українські війська 13 серпня провели контрнаступальні операції щонайменше на двох ділянках фронту та просунулися вперед на заході Донецької – сході Запорізької областей та в західній частині Запоріжжя.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики інститут з посиланням на Генштаб ЗСУ повідомляють, що українські війська провели наступальні операції на Бердянському та Мелітопольському напрямках і досягли часткового успіху біля Роботиного (західна частина Запорізької області, 13 км на південь від Оріхова).

"Кілька російських джерел стверджували 12 серпня, що російські війська відійшли з Урожайного (на межі Донецької та Запорізької областей), хоча багато російських джерел спростували ці заяви 13 серпня і натомість заявили, що російські війська все ще займають південну частину Урожайного", – йдеться у звіті.

ISW не може підтвердити, що російські окупанти повністю відійшли з Урожайного, і зазначає, що росіяни, ймовірно, наразі утримують позиції щонайменше в південній частині населеного пункту.

Zaporizhia Battle Map Draft August 13,2023

Водночас, як інформує УП, заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що українські захисники мають успіх в Урожайному на південному фронті та ведуть наступ на Мелітопольському та Бердянському напрямках: "Цього тижня тривали бої в населеному пункті Урожайне, там є певні успіхи".

Також, за її словами Ганни Маляр, ЗСУ мали "певні успіхи" південніше та південно-східніше Старомайорського, закріплюються на певних ділянках.

Крім того, Маляр повідомила, що українські захисники за минулий тиждень звільнили 3 кв. км на Бахмутському напрямку.

За її словами, загалом на південному фланзі Бахмутського напрямку звільнено вже 40 кв. км території.

Маляр також підтвердила, що українські військові успішно виконали завдання на лівому березі Дніпра у Херсонській області.

Водночас у розвідувальному огляді міноборони Великої Британії наголошується, що активізація боротьби українських захисників за контроль над новими невеликими плацдармами на лівобережжі Херсонщини змушує російське командування задуматись про перекидання туди підкріплення з інших напрямків. 

До того ж триває розширення плацдарму, який українські захисники утримують поруч зі зруйнованим Антонівським мостом з червня 2023 року. Британська розвідка припускає, що деякі з цих операцій, ймовірно, були проведені під час місцевої ротації російських військ.

фронт бахмут контрнаступ зсу херсонщина запоріжжя

Знак гривні
Знак гривні