Усіх обласних військкомів звільняють. Кого наберуть замість них

11 серпня відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України. Там окремо обговорили результати перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) й зрештою вирішили звільнити усіх обласних військкомів.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

В Офісі президента зазначили, що під час перевірки ТЦК були виявлені випадки корупції, зокрема під час проведення загальної мобілізації.

За словами Зеленського, загалом уже є 112 кримінальних проваджень щодо посадовців «військкоматів», 33 підозри.

Президент повідомив, що було вирішено звільнити всіх обласних військкомів.

0de8e8e288dde4f7f0bf0db4909a8f89_1691746383_extra_large

Фото: ОП

"Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада. Натомість воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоровʼя, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність і не мають цинізму, – саме їм можна довірити цю систему комплектування", – сказав Зеленський.

Рада нацбезпеки рекомендувала головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному призначити на посади керівників обласних ТЦК офіцерів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях.

Перед призначенням нових керівників ТЦК буде здійснюватися перевірка СБУ.

Доповнено о 16:50

За словами члена Комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представника президента у ВР Федора Веніславського, процес звільнення військкомів відбуватиметься дуже швидко, оскільки людей, які зможуть їх замінити – багато й списки вже складені.

Водночас йдеться про командирів, або ж офіцерів, які на сьогодні командують бойовими підрозділами.

"На превеликий жаль, війна призводить до того, що військовослужбовці отримують поранення і за висновками ВЛК вони не можуть більше бути в окопах, визнаються непридатними або обмежено придатними до військової служби. Саме за рахунок таких людей буде формуватися кадровий потенціал для очільників нинішніх територіальних центрів", – цитує Веніславського РБК-Україна.

рнбо проблеми в ЗСУ зеленський військкомат корупція

Знак гривні
Знак гривні