"Обережно, вороги в синьо-жовтому". Олена Білозерська про небезпеку замаскованих інформаційних операцій

Військовослужбовиця ЗСУ, у цивільному житті журналістка Олена Білозерська пише про небезпеку інформаційних операцій ворога, замасковану під проукраїнський контент. Нижче скорочена пряма мова авторки.

Нікого не дивує, коли під час бойових дій солдати перевдягаються у форму противника, хоч це і заборонено міжнародним правом. Але не всі усвідомлюють, що в інформаційному протистоянні робиться те саме. Не всі навіть усвідомлюють масштаби й значущість цього протистояння.

Не застерігаю вас від впливу соловйових і скабєєвих – вони працюють виключно на свою аудиторію, а для нас повністю безпечні. Вони як вірус, що вражає лише росіян, а нас веселить.

Не застерігаю від жодної ворожої пропаганди, сказаної чи написаної російською, з антипутінських позицій – ця пропаганда теж відносно безпечна, при її вигляді навіть у російськомовних українців автоматично вмикається блок.

Не застерігаю і від псевдоукраїнських текстів, що рясніють помилками онлайн-перекладачів. Часи "пекельних борошен" давно минули, нові "перли", що час від часу з'являються зараз - це вже не ляпи росіян, а приколи українців.

Сьогоднішні ефективні ворожі меседжі майже завжди сформульовані грамотною українською, і подаються нібито з проукраїнських позицій.

Найпростіший варіант – однотипні, а часто повністю однакові коментарі, написані з різних ботських акаунтів, на такі теми:

Це найпростіший варіант. Є значно гірші, небезпечніші вороги. Це не боти, а люди, які мають ім'я, прізвище та обличчя. Вони розмовляють виключно українською і демонструють українську символіку.

Вони запевняють, що мріють про перемогу у війні, але, увага – "над ворогом зовнішнім і внутрішнім". Це маркер, якщо почули таке – перед вами ворог.

Далі ви почуєте прізвища цих внутрішніх ворогів – це буде наше політичне і військове керівництво, відомі діячі – як з влади, так і з опозиції.

Їх звинуватять у – найперше! – роботі на Росію (це щоб ви повірили, що перед вами патріот), далі в корупції, через яку Захід вже нібито давно не хоче мати з нами справи.

Можливо, вам навіть розкажуть про 350 тисяч загиблих українських військових (реальна цифра, яку озвучать після війни, нас усіх шокує і зажене в глибокий траур, але ні – їх не 350 тисяч. І навіть не 200. І взагалі, не-ворог не буде зараз озвучувати цифри наших втрат).

Все це кажуть люди, які міцно сидять на газорубликах. Це не їхня "особиста думка", бо всі ми наші особисті думки добровільно сховали подалі аж до Перемоги. Це просто завдання, його мета максимум – "народне повстання" в Україні, мета мінімум – зменшення кількості новомобілізованих.

Щоб було по-чесному – ніхто не заперечує ні корупції, ні навіть наявності внутрішніх ворогів. Щодо роботи на Росію – так до повномасштабного вторгнення на неї тією чи іншою мірою працювали – ой, скільки відомих прізвищ.

Вони сподівалися домовитись, відкупитись, піти на неприпустимі для мене і тебе поступки – аби не було великої війни. Але після того, як бункерний їх усіх тупо прокинув, оці відомі прізвища озвіріли й більше не працюють на Росію, а мріють потримати бункерного за горлянку. Тепер на неї працює багато невідомих прізвищ, яких потроху виловлює СБУ. Ще дуже багатьох не виловили, на жаль.

Ми не дурні. Ми все знаємо і розуміємо. Але до перемоги свідомо не будемо порушувати це питання. Якщо вважатимем за потрібне, ми поміняємо владу на виборах.

ЩО РОБИТИ З ВОРОЖИМИ ПРОПАГАНДИСТАМИ?

російська пропаганда дезінформація інформаційна війна білозерська

Знак гривні
Знак гривні