Як у Львові зникли майже 10 тис. тактичних аптечок зі США, – розслідування

У контейнері з гуманітарною допомогою, який волонтери зі США відправили до Львова у 2022 році, було 9700 аптечок IFAK, загальною вартістю $1,1 млн, проте їхній слід загубився після прибуття в Україну.

Про це у своєму розслідуванні пише NGL.media

Як з’ясували журналісти, у цій таємничій історії виразно проступають сліди Львівської обласної військової адміністрації та деяких благодійних фондів, з якими вона працює.

Після повномасштабного вторгнення росіян українська діаспора в США активно долучилася до допомоги українцям. Однією з найбільших організацій, спрямованих на допомогу, став Злучений український американський допомоговий комітет (ЗУАДК).

За словами голови ЗУАДК Нестора Зарічного, за півтора року війни вони відправили уже понад 30 морських контейнерів з гуманітарною допомогою.

Як це працювало? Волонтери купували і пакували необхідну допомогу у США, тоді оплачували доставку до Львова – це 8-10 тисяч доларів за контейнер.

Розподілом цієї допомоги в Україні займалися місцеві благодійні фонди, з якими співпрацює ЗУАДК – зокрема, у Львові це "Центр волонтерства та захисту". Вони сортували отримане, роздавали і звітували про передачу. Тим часом представники американського фонду періодично проводили перевірки на місцях.

Але у жовтні 2022 року до ЗУАДК звернулась американка українського походження Лілія Тащук, яка сказала, що співпрацює з Львівською обласної військовою адміністрацією (ЛОВА) і та могла б взяти на себе оплату доставки допомоги до Львова.

Як зазначала Тащук, її сім'я у Львові контактувала із ЛОВА, яка вже забирала вантаж у Польщі та доставляла до міста. Як йдеться у розслідуванні, вочевидь, під своєю сім'єю Лілія Тащук мала на увазі львівський благодійний фонд "Інтелігентна організація", створений у травні 2022 року Ігорем Бялком.

signal-2023-07-24-130933_002

Фото: ЗУДК

Представники ЗУАДК стверджують, що весь вантаж за домовленістю з Лілією Тащук мав надійти у львівський «Центр захисту і волонтерства». Контейнер був заповнений допомогою українським бійцям – протигазами, спальними мішками, зимовою формою і взуттям, а також там були 9700 військових аптечок IFAK загальною вартістю 1,1 млн доларів США.

Але з моменту передачі вантажу Лілії Тащук з ним почались відбуватись дивні речі.

«Ми відправили контейнер, і чекали на інформацію про доставку, але її не було. І ось 8 листопада знайомі надіслали нам посилання на пресреліз Львівської обласної військової адміністрації. Там було вказано, що ЛОВА передавала допомогу військовим. І серед тих предметів, які були на фото, ми впізнали протигази, які я особисто купував, і ми їх передавали в Україну», – розповідає Нестор Зарічний.

Коли американці дізнались, що їхній вантаж потрапив не до партнерів, а безпосередньо до ЛОВА, то почали з’ясовувати, що відбувається, залучивши своїх львівських партнерів.

За словами львівських волонтерів з «Центру волонтерства та захисту», у ЛОВА їм усно підтвердили отримання лише невеликої частини гуманітарної допомоги. І нібито серед цієї допомоги не було тактичних аптечок IFAK – найціннішої частини вантажу.

В адміністрації їм пообіцяли надати акти на отриману допомогу. Проте волонтери так і не побачили жодних документів.

Зрештою американці вирішили звернулися на митницю, щоб дізнатись, коли саме вантаж перетнув кордон з Україною

Як з'ясувалося, вантаж привезли на пункт пропуску через польсько-український кордон, його навіть зареєстрували польські митники. Потім з ним щось відбулось, його розпломбували і невідомим чином частина речей опинилась у Львові на складі ЛОВА, а решта – просто зникли.

Сконтактуватися із представниками "Інтелігентної організації" упродовж цього часу не вдалося. Керівник БФ Ігор Бялко та Лілія Тащук на телефонні дзвінки не відповідали.

NGL.media отримало свідчення того, що палети зі специфічним маркуванням, яке використовувалось під зниклі тактичні аптечки, таки були на одному із львівських складів, який використовувався ЛОВА.

У кінці листопада на склад на вул. Земельній у Львові надійшов ще один контейнер від ЗУАДК і ЛОВА повідомила представника ЗУАДК Андрія Диду, що він може забрати цю допомогу. Андрій Дида впевнений, що бачив на складі коробки зі зниклими тактичними аптечками.

У листопаді 2022 року керівники американського фонду ЗУАДК звернулись в поліцію в США і в Україні. Зараз у цій справі триває слідство. Також відомо, що справою зацікавилась СБУ.

«Ви розумієте, що таке майже 10 тисяч аптечок? Це тисячі врятованих життів. І ми цього так просто не подаруємо», – каже Нестор Зарічний з ЗУАДК.

розслідування аптечки гуманітарка Львів

Знак гривні
Знак гривні