Київміськбуд через брак грошей не може добудувати 20 ЖК у столиці для 20 000 інвесторів

Київміськбуду, на який припадає близько третини ринку первинної нерухомості Києва, бракує грошей для добудови 20 ЖК для 20 000 інвесторів.

Щоб завершити будівництво 20 житлових комплексів, забудовнику потрібно 24 млрд грн, повідомила Forbes директорка департаменту продажу та маркетингу компанії Тетяна Маркова. Зокрема 4,5 млрд грн необхідно для того, щоб добудувати 9 ЖК, які КМБ отримав від збанкрутілого конкурента Укрбуд.

За даними Маркової, станом на середину липня роботи велися лише на чотирьох обʼєктах КМБ. Більшість із близько 20 000 інвесторів очікують квартири по кілька років.

Розв'язати проблему КМБ без "додаткової фінансової допомоги" практично неможливо, констатує менеджерка компанії Маркова. «Фінансування відбувається за рахунок приватних інвесторів, – пояснює вона. – Інших коштів, як-от дотацій від міста чи держави, забудовник не має».

879ade47221b9866026b04cbd9719698

ЖК «Урлівський-1» Фото kmb.ua

10 липня ініціативна група інвесторів КМБ зустрілася з заступником мера Києва Владиславом Андроновим. 80% акцій компанії належать громаді Києва в особі Київради.

Забудовнику почали шукати аудитора, а в КМДА створили тимчасову контрольну комісію для перевірки компанії. Більше ясності про майбутнє КМБ, ймовірно, зʼявиться лише після завершення аудиту, який триватиме до шести місяців.

Forbes зазначає, що ключова проблема забудовника – як і більшість гравців на будівельному ринку України КМБ роками працював за моделлю перехресного фінансування, коли будівництво здійснюється виключно коштом нових інвесторів.

Головний ризик такої схеми – кошти не мають цільового призначення та ніким не контролюються, тож забудовник може перекидати кошти з одного обʼєкту на інший.

Війна загострила ризики перехресного фінансування до максимуму. З березня 2022-го попит на квартири впав майже на 95% порівняно з довоєнними місяцями. Саме через це у компанії виникли суттєві перебої з фінансуванням, говорить Маркова з КМБ. Видатки ж, зокрема на обʼєкти, де тривають роботи, збереглися. До того ж, за підрахунками КМБ, вартість будматеріалів із початку війни зросла приблизно на 35%.

Друга проблема – борги перед КМБ. По-перше, інвесторів, які купували житло «на виплат», 326 млн грн. По-друге, 400 млн грн зобовʼязань фінкомпанії-управителя фонду фінансування будівництва Укрбуду, розповідає Маркова.

Третя причина проблем – до війни КМБ регулярно оплачував послуги підрядників і навіть співробітників квартирами (за собівартістю), говорить співрозмовник з ринку нерухомості. «Тепер підрядники не погоджуються на таку схему, розуміючи, що продати квартири на майже мертвому ринку нереально», – зазначає він.

Раніше СЕО КМБ Ігор Кушнір заявляв про два сценарії принаймні тимчасового розв'язання проблем. Перший – викуп столичною владою нерухомості на 300 млн грн. Другий – докапіталізація на 1 млрд грн. Мільярду мало б вистачити для мінімально необхідних робіт на будмайданчиках до закінчення активної фази бойових дій, пояснює Маркова з КМБ.

20 липня в офісі КМБ та вдома у Кушніра пройшли обшуки. Після виходу вже другого розслідування Bihus.Info щодо виїзду 52-річного посадовця за кордон для підкорення Евересту за довідкою про інвалідність, його відсторонили від посади.

інвестори нерухомість борги київміськбуд

Знак гривні
Знак гривні