Росія імпортувала з Китаю в 30 разів більше безпілотників, ніж Україна – Politico

Китай наближається до червоної лінії, постачаючи Росії нелетальне, але корисне у військовому плані обладнання, що має суттєвий вплив на війну.

Про це пише Politico.

Згідно з митними документами, отриманими виданням, російські покупці задекларували замовлення на сотні тисяч бронежилетів і шоломів виробництва Shanghai H Win.

Крім того, Росія закуповує дрони для коригування артилерійського вогню або скидання гранат, а також тепловізійні оптичні приціли.

Цього року Росія імпортувала з Китаю безпілотників на суму понад 100 мільйонів доларів – у 30 разів більше, ніж Україна. А китайський експорт кераміки, компонента, що використовується в бронежилетах, збільшився на 69% до Росії до більш ніж $225 млн, тоді як до України впав на 61% до лише $5 млн, свідчать дані китайської та української митниць.

_124309697_djigettyimages-1353421153.jpg

Фото: Getty Images

"Цілком очевидно, що Китай, попри всі свої заяви про те, що він є нейтральним гравцем, насправді підтримує позиції Росії у цій війні", – сказала провідна аналітикиня берлінського центру Інституту вивчення Китаю "Меркатор".

Якщо Китай перетне червону лінію і продасть зброю або військову техніку Росії, Легарда сказала, що вона очікує, що ЄС запровадить вторинні санкції, спрямовані на тих, хто сприяє агресивній війні Путіна.

Але, додала вона, таке обладнання, як бронежилети, тепловізори і навіть комерційні дрони, які можна використовувати в наступальних операціях на фронті, навряд чи викличуть відповідну реакцію.

За даними видання, китайська компанія Shanghai H Win, яка виготовляє бронежилети, наразі активізувала виробництво. Так, у компанії, зокрема, одним із покупцем є компанія "Сільва" з Бурятії. Вона замовила 100 тис. бронежилетів та 100 тис. касок.

"Такі імпортери часто мають ознаки фірм-одноденок, як називають у Росії підставні компанії, створені суб'єктами, які хочуть приховати свої операції. Вони зазвичай є новими, зареєстровані за невідомими адресами, мають невелику кількість персоналу та активів.

Згідно з публічними даними, Silva була зареєстрована лише у вересні минулого року. Вона повідомила про нульові доходи за 2022 рік. Пошук її адреси в Улан-Уде, столиці Бурятії, в Google Street View приводить відвідувачів до напівзруйнованого багатоквартирного будинку", – пише Politico.

Інша російська компанія під назвою Rika задекларувала меншу партію бронежилетів від Shanghai H Win у березні. До цього, в січні, Rika задекларувала партію шоломів від компанії Deekon Shanghai, яка має спільну адресу з Shanghai H Win. За словами іншого представника Shanghai H Win, ці дві компанії є афілійованими.

Інша російська компанія під назвою Legittelekom, чия домашня сторінка показує, що це московська транспортно-експедиторська компанія, також фігурує як покупець 100 000 одиниць головних уборів і 100 000 костюмів верхнього одягу від Deekon Shanghai.

Також є компанія "Позитрон", що базується в Ростові-на-Дону, яка імпортувала "страйкбольні шоломи", "різну кераміку" та інші товари від китайської фірми Beijing KRNatural на суму понад 60 мільйонів доларів, згідно з митними даними, наданими ImportGenius. Ці дані також показують, що в грудні минулого року "Позитрон" придбав низку дронів у китайської транснаціональної компанії SZ DJI Technology Co, Ltd.

Окрім "Позитрон", покупцями безпілотників від DJI та її дочірніх компаній є фірми "Гігантшина" та "Воздух". Ще одна фірма – "Небесна механіка", яка до війни була офіційним дистриб'ютором китайської компанії в Росії.

"Захід мало що може зробити, щоб змусити Пекін припинити потоки продукції подвійного призначення до Росії. Лише Сполучені Штати мають реальну можливість накласти повну заборону на транзакції в доларах, як це було зроблено Вашингтоном, коли він запровадив санкції проти Ірану за його таємну ядерну програму", – підсумовує Politico.

росія-китай санкції союзники рф озброєння Росії

Знак гривні
Знак гривні