Ніби на Венері: вчені знайшли місце, куди падає найбільше сонячного світла на Землі

Науковці виявили місце у Південній Америці, яке має найвищу середньорічну поверхневу сонячну радіацію у світі.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Bulletin of the American Meteorological Society. 

Вчені зафіксували світовий рекорд сонячного випромінювання у 2177 Вт на квадратний метр на чилійському плато Альтіплано. Це набагато більше, ніж випромінювання у верхніх шарах нашої атмосфери, які отримують близько 1 360 Вт на квадратний метр.

"Це фактично радіація, яку ви будете отримувати влітку, якщо стоятимете на Венері", – сказав автор дослідження Рауль Кордеро, кліматолог з Університету Гронінгена в Нідерландах. Він додав, що порівняння є "неймовірним", оскільки Венера міститься приблизно на 28 відсотків ближче до Сонця, ніж Земля.

imrs

На карті показано середньорічну поверхневу сонячну радіацію, розраховану за період 2011-2020 рр. на основі даних CERES НАСА. Джерело: WP

У середньому сонячне випромінювання на плато становить близько 308 Вт на квадратний метр, що все ще є найвищим показником у світі. За словами Кордеро, потенціал сонячної енергії на Альтіплано в середньому вдвічі вищий, ніж у Центральній Європі та на Східному узбережжі США.

Команда виявила, що екстремальну радіацію можна простежити до тонких, висотних хмар в цьому районі.

Кордеро пояснив, що хмари часто блокують сонячне світло або відбивають випромінювання назад у космос, але тонкі розірвані хмари в цьому місці можуть інтенсивно фокусувати сонячні промені на поверхні в явищі, відомому як пряме розсіювання – це як піднести до сонця збільшувальне скло. Дослідження показало, що ці хмари можуть посилювати сонячне випромінювання на поверхні на 80 відсотків порівняно з безхмарними умовами.

Кордеро каже, що ці хмари з'являються і в інших високогірних місцях, таких як Гімалайське плато, але вони все одно не мають таких високих значень сонячної радіації.

сонце дослідження земля наука

Знак гривні
Знак гривні