З'явилася петиція про декларативний вихід із громадянства РФ при набутті громадянства України

На порталі електронних петицій триває збір підписів за внесення Президентом України законопроєкту, який дозволив би декларативний вихід із громадянства РФ при набутті громадянства України. Наразі петиція набрала понад 17 тисяч голосів при необхідних для розгляду 25 тис., збір підписів закінчиться через 8 днів.

Автор петиції зазначає, що на сьогодні через російську агресію частина громадян України опинилися під ризиком втрати набутого українського громадянства.

Адже відповідно до ЗУ «Про громадянство України» особа при набутті українського громадянства має зобов’язання отримати згоду на вихід із громадянства від країни, чиє громадянство вона мала раніше.

"Колишні громадяни Росії – нові громадяни України, у більшості є етнічними українцями. Частина – нащадками тих, кого за репресивною політикою Радянського Союзу, вивозили до регіонів Сибіру та півночі.

Колишні громадяни Росії не обирали її паспорт, а лише прийняли його як необхідність. Так само російські паспорти насильно роздають на окупованих територіях під загрозою смерті, катувань та викрадення дітей", – йдеться у петиції.

Ініціатор петиції наголошує, що отримання згоди або дозволу на вихід із громадянства від країни, яка вчиняє геноцид українців на живо – є приниженням для громадян України. Це також є загрозою національної безпеки – спілкування громадян України під час виходу із російського громадянства з представниками влади країни-агресора. Тож таке спілкування повинно бути мінімізованим або взагалі припиненим.

У петиції також зазначається, що чинне законодавство та законопроєкти, які є на розгляді у парламенті, лише частково та вибірково розв'язують проблему припинення російського громадянства через декларативний вихід, ставлячи неприйняті та неможливі для виконання умови.

"Процедура отримання дозволу на вихід із громадянства країни-агресора від країни-агресора, прямо суперечить принципам законодавства України про громадянство, визначених статтею 2 Закону України «Про громадянство», а саме – рівності перед законом громадян України незалежно від підстав, порядку і моменту набуття ними громадянства України.

Ця рівність передбачає не лише кримінальний аспект відповідальності, а й рівні права, які передбачені Конституцією України – неможливості позбавлення громадянства та вигнання за межі України або видачі іншій державі", – йдеться у петиції.

За результатами петиції її ініціатори пропонують відповідно до повноважень Президента України розробити та надати на розгляд парламенту законопроєкт, яким громадяни України подають до уповноважених органів декларацію про відмову від іноземного громадянства замість зобов’язання про припинення громадянства.

Сама декларація – документ, у якому громадянин України, який перебував у громадянстві держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, засвідчує свою відмову від громадянства цієї держави.

законопроєкт громадянство петиції

Знак гривні
Знак гривні