"Не буде наше – не буде нічиє". Який сценарій можуть втілити окупанти на ЗАЕС

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю РБК-Україна окреслив два великих негативних сценарії, які потенційно можуть реалізувати окупанти на Запорізькій АЕС.

Перший сценарій, найгірший і найскладніший у втіленні: підрив реакторів

Конструкція реакторів з урахуванням модернізацій дуже потужна, тож вони не можуть вибухнути без стороннього втручання, розповів експерт.

"Саме воно точно не вибухне. Це складніше, ніж підірвати навіть Каховську греблю. Це треба витратити величезну кількість вибухових речовин для того, щоб підняти кришки реакторів і щоб стався реальний великий викид радіоактивних речовин в атмосферу. Величезні зусилля, величезна кількість вибухівки – складний процес", – каже Харченко.

Експерт називає цей сценарій найгіршим з усіх можливих.

"Найбільш погане: фактичний підрив реакторів, знищення кришок реакторів, викид радіоактивних речовин в атмосферу. Якщо цей викид буде масований і потужно спланований, то в принципі там десь від Приуралля до Піренеїв абсолютно всі відчують. 100% Росія буде накрита до Уралу, це без питань.

Якщо вскриють кришки реакторів, якщо підірвуть всю цю махіну – 6 штук. Шість гігаватних реакторів. Якщо їх підірвати настільки, що кришки знесені, повітря має доступ до активної зони, і все це підіймається, то, повірте мені, буде глибоко по барабану, в який бік вітер. Щонайменше на території всієї Європи й Азії до Уралу глибоко буде по барабану, куди вітер дує",– каже експерт.

Він додає, що такий сценарій є малоймовірним, адже це складно втілити технічно, в окупантів "має бути якийсь інстинкт самозбереження" і хоч якось, але на станції працює МАГАТЕ.

"Дякувати Богу, я не чув жодної інформації про те, що відповідна кількість вибухових речовин завезена на Запорізьку атомну. Все-таки за нею слідкують уважно, в тому числі там криво-косо, але працює МАГАТЕ", – каже Харченко.

Другий сценарій, більш реалістичний: окупанти знищать можливість використання реакторів

На думку директора Центру досліджень енергетики, більш ймовірним і загрозливим є те, що московський режим піде по сценарію "Не буде наше – не буде нічиє".

"Себто вони просто знищать можливість відновити роботу станції, вони знищать можливість відновити роботу реакторів – це вони можуть зробити", – каже експерт.

Харченко зауважує, що окупанти отримали накази поступово залишити станцію і вже понад три тижні цим займаються.

"Персонал "Росатома" фактично виведений і зараз вони почали виводити тих, хто підписав контракти з "Росатомом". Але те, що вони можуть знищити для нас можливість використовувати станцію, – це теж правда.

Це не схоже на ротацію, вони іншим шляхом її проводили. Зараз схоже, що вони поступово змиряються з тим, що втратять цю частину української території, і саме Запорізька атомна мене наводить цю на думку.

Військові наші рухаються. Так, росіяни будуть звідти вигнані, це 100%. Немає інших сценаріїв", – каже Харченко.

Експерт вважає, що росіяни будуть добиватися того, щоб у нас не було навіть шансів відновити роботу реакторів ЗАЕС.

"Тоді ми не зможемо її відновити, і це будуть просто радіоактивні могильники великого розміру. От цього я дійсно боюся, і мені дуже шкода, тому що це дуже важливий актив",– каже Харченко.

запоріжжя ядерний шантаж рф росія терорист заес

Знак гривні
Знак гривні