Як акаунти з синьою галочкою у Twitter поширюють дезінформацію про війну в Україні

Користувачі Twitter з передплаченою синьою галочкою Blue, які оплачують просування свого контенту для його показів іншим користувачам соцмережі, поширюють неправдиві дописи про війну РФ в Україні.

Про це пише BBC.

Фейк № 1. Зброя для України на заворушеннях у Франції

Минулого тижня повідомлення, яке стало вірусним у твіттері, було присвячене військовій допомозі США Україні.

Допис містив скриншот заголовка з новинного вебсайту, а також зображення двох гвинтівок.

"Французьку поліцію обстрілюють з американських гвинтівок, які, можливо, прибули з України", – йдеться в заголовку.

_130319850_ukraine-rifles-nc.png

Кілька акаунтів у Twitter з підпискою Blue поділилися дописом, який переглянули понад мільйон разів.

BBC Verify відстежила його до прокремлівських каналів у месенджері Telegram. Зображення, використане в дописі, з'явилося в російському військовому блозі від 2012 року про змагання зі стрільби, що відбулися на підмосковному полігоні.

Видання додає, що не змогло знайти жодної онлайн-статті з заголовком і зображенням, яке поширювалось у Twitter. А також не було знайдено доказів, що зброя від США для України використовувалась під час протестів у Франції. 

Фейк № 2. "Фабрики дітей" в Україні для продажу на Захід

Кілька акаунтів у Твіттері з синьою галочкою нещодавно поширили твердження про те, що Росія виявила "фабрики дітей" в Україні.

Дітей у віці від двох до семи років нібито "вирощують на фабриках", а потім або відправляють до "дитячих секс-борделів", або вилучають їхні органи і продають на Заході.

_130298242_baby-factory-nc.png

За інформацією BBC, подібні статті були опубліковані в березні The People's Voice, альтернативної назви YourNewsWire, яку організації, що займаються перевіркою фактів, називають одним з найбільших виробників фейкових новин в інтернеті.

Російський уряд і підконтрольні Кремлю ЗМІ мають історію просування необґрунтованих заяв про незаконне вилучення органів в Україні, зазначає видання.

Фейк №3. Обстріл Краматорська здійснили українські війська

Одразу після ракетної атаки на кафе у Краматорську, яку здійснили росіяни 27 червня, в дописі акаунту з підпискою Twitter Blue, який позиціонує себе як легітимне джерело новин, стверджувалося, що удар помилково здійснили ЗСУ і влучили у військові казарми.

_130298246_kramatorsk-nc.png

"Ракета Storm Shadow несподівано різко змінила траєкторію польоту, влучивши в Краматорськ, знищила українські військові казарми, в яких перебували іноземні солдати та найманці", – йдеться у твіті.

Читайте також: Письменницю і волонтерку Вікторію Амеліну вбила російська ракета в Краматорську. Що про неї згадують колеги

Фейковий пост переглянули понад мільйон разів.

Фейк № 4. Зеленський покінчив з демократією в Україні

Дописи про те, що президент України Володимир Зеленський "скасував" вибори в Україні, нещодавно стали вірусними у Твіттері.

Як доказ користувачі наводять висловлювання Зеленського, зроблені ним в інтерв'ю BBC наприкінці червня.

На запитання, чи будуть вибори в Україні наступного року, пан Зеленський відповів: "Якщо ми переможемо [у війні]: "Якщо ми виграємо [війну], то будуть. Це означає, що не буде воєнного стану, не буде війни. Вибори мають відбуватися в мирний час, коли немає війни, відповідно до закону".

Коментуючи цю заяву, колишній ведучий Fox News Такер Карлсон заявив у своєму нещодавно запущеному Twitter-шоу, що коментарі Зеленського доводять, що він покінчив з демократією в Україні.

Читайте також: Як західній аудиторії згодовують російську дезу про підрив Каховської ГЕС

Дописи акаунтів Twitter Blue на подібну тему були поширені сотні тисяч разів.

твіттер дезінформація російська пропаганда фейки

Знак гривні
Знак гривні