Зеленський пропонує ухвалити закон, що знищить українську мову в кінотеатрах, – В'ятрович

У внесеному 28 червня до парламенту президентському законопроєкті "Про застосування англійської мови в Україні" містяться норми, які фактично забороняють українську мову в кінопрокаті та знищують українське кінодублювання.

Про це заявив народний депутат і громадський діяч Володимир В'ятрович.

"Задекларована президентом мета – підвищення рівня володіння українцями англійською як головною міжнародною мовою сучасного світу – правильна і важлива.

Обраний владою шлях до цієї мети – ухвалення спеціального закону про англійську мову, – дискусійний. Подібні закони існують у країнах Африки й Азії, що колись були британськими колоніями, й аж ніяк не у європейських державах", – наголошує В'ятрович.

Він зауважує, що навіть якщо українська влада чомусь хоче ухвалити окремий закон про англійську, він у будь-якому разі не може містити норм, які звужують сферу застосування української мови.

ArticleImage_199047.webp

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

В'ятрович вказує на такі небезпечні норми в президентському проєкті:

"Такі фільми – а це ледь не 90 відсотків усього кінопрокату! – в разі ухвалення законопроєкту мають демонструватися виключно англійською мовою з українськими субтитрами. По суті, ідеться про знищення українського кінодублювання як галузі, зокрема втрату роботи для численних фахівців індустрії.

Якщо досі кінотеатри були місцем, що робили українську мову модною й популярною для мільйонів людей, то тепер почути рідну мову в кіно українці зможуть хіба що на фільмах вітчизняного виробництва", – пояснює народний депутат.

Володимир В'ятрович нагадує, що знищити українське кінодублювання і викинути українську мову з кінопрокату не вдалося навіть Януковичу й Табачнику разом узятим. Навіть вони не додумалися заборонити голлівудським персонажам звучати українською, зауважує він.

"Автори президентського проєкту (не)подумали. Не знаю, чи усвідомлює Володимир Зеленський, під чим підписався. Але ці норми є антиукраїнськими й антиконституційними, оскільки різко звужують сферу застосування української мови. Вивчати англійську мову важливо, а витіснення української цьому не допоможе", – каже В'ятрович.

Законопроєкт потребує ґрунтовного доопрацювання, Верховна Рада не має права голосувати за нього в такому вигляді навіть у першому читанні, підсумовує народний депутат.

кінопрокат українська мова кінодублювання вятрович законопроєкт

Знак гривні
Знак гривні