Зміни центральної влади: які держоргани українці хочуть оновити, а які залишити – дослідження

Три чверті українців підтримують оновлення центральної влади на тому чи іншому рівні після перемоги, водночас зміни президента хочуть лише 23% опитаних.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

"Переважна більшість українців (73%) підтримують оновлення центральної влади на тому чи іншому рівні. Разом з цим найбільший запит на оновлення стосується Верховної Ради – 69% респондентів хотіли б змінити парламент після перемоги. Далі йде уряд – його хотіли б змінити 47% респондентів.

Найменше респондентів – 23% – хотіли б змінити після перемоги президента", – йдеться у дослідженні.

01.jpg

Інфографіка: КМІС

Зазначається, що у всіх регіонах ситуація досить близька: загалом є підтримка оновлення влади, особливо на парламентському рівні. Водночас у всіх регіонах не більше чверті підтримують зміну президента.

"Окрім президента Володимира Зеленського, запит на оновлення парламенту й уряду – відчутний. Українці згуртувалися для відсічі ворогу, але не означає «заплющити очі» на зловживання чи некомпетентність певних політиків чи урядовців.

Хоча в цьому опитуванні ми не ставили відповідне запитання, проте ще більший запит, вочевидь, стосується оновлення суддівської та прокурорської систем, чиї показники довіри – найнижчі", – прокоментував дослідження виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Дослідження тривало 26 травня − 5 червня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 1 029 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Нагадаємо, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив в інтерв'ю УП про те, що, на його думку, вибори під час воєнного стану провести неможливо і це може призвести до розриву держави, також в Україні не знають, як організувати голосування для майже 7 мільйонів громадян за межами країни.

верховна рада президент вибори опитування

Знак гривні
Знак гривні