Як рекордне водопілля у 2023-му вплинуло на гідроенергетику

Цьогорічний паводок дозволив «Укргідроенерго» збільшити свою частку виробництва електроенергії удвічі.

Про це повідомляє Forbes.ua.

Зазначається, що на «високій» воді заробили й приватні енергетики: в середньому виробництво гідроелектроенергії збільшилося майже у півтора раза порівняно з минулим роком.

Гідроенергетика останні роки займала в середньому до 10% виробництва всієї електроенергії в Україні. Завдяки паводку і водопіллю в середині квітня частка ГЕС у структурі виробництва електроенергії збільшилась удвічі й сягнула 20%, за даними «Укренерго».

"Левова частка гідроелектростанцій – державні. За даними ExPro Electricity, «Укргідроенерго» займає близько 91% сегменту виробництва електроенергії з води. Державний «Енергоатом» має дві електростанції на воді – Олександрівську ГЕС і Ташлицьку ГАЕС. 

Залишок ділять близько 200 приватних міні-ГЕС загальною потужністю до 150 МВт", – пише Forbes.

341273547_588261306612988_6336345835031082716.width-1000.jpg

Фото: ГУ ДСНС України у Чернігівській області

Видання зазначає, що найбільший гравець на ринку приватної гідроенергетики – засновник енергетичного холдингу «Гідроенергоінвест-Акванова» Ігор Тинний. Він разом із партнерами володіє 35 гідроелектростанціями загальною потужністю 45,2 МВт. Вони займають близько третини ніші приватних ГЕС, які працюють за зеленим тарифом.

Ці 35 гідроелектростанцій за березень – квітень 2023 року виробили 22,3 млн кВт⋅год, що на 27% більше, ніж торік. Але Тинний не випромінює оптимізму. «Всі говорять про рекордний паводок. Але цей рік був майже типовим для моїх гідроелектростанцій», – каже бізнесмен. У нього є привід для незадоволення – неплатежі.

На другому місці за обсягами потужностей – компанія «Єдиний енергостандарт» Володимира Мельниченка. У січні-лютому її дев’ять гідроелектростанцій загальною потужністю 12 МВт виробляли менше електроенергії, ніж торік, каже директор «Єдиного енергостандарту» Юрій Касіч. Березень був майже таким самим, як минулого року, а от у квітні ці міні-ГЕС показали зростання 77%.

Гідроелектростанції «Єдиний енергостандарт» розкидані по всій Україні: три у Сумській області, одна у Чернігівській, три – у Вінницькій.

На третьому місці – зовнішньоекономічна асоціація «Новосвіт» Олександра Нікіторовича і Сергія Кульматицького. За ними – Ладижинська ГЕС потужністю 7,5 МВт, яка входить в ДТЕК «Західенерго» Ріната Ахметова. 

П’ята за встановленими потужностями – група з чотирьох компаній на Закарпатті, власник – Сергій Ковач з партнерами. У решти власників менш як 5 МВт встановлених потужностей ГЕС.

«На закарпатських ГЕС паводка не було. Було трохи більше води, ніж минулоріч, але виробіток плюс-мінус як кожної весни», – повідомили Forbes члени Асоціації відновлюваної енергетики.

водопілля енергосистема гідроенергетика

Знак гривні
Знак гривні