Перезавантаження митниці. Рада зробила перший важливий крок (ПОГЛЯД)

11 квітня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт 6490-д щодо перезавантаження митниці. Старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай пояснює, чому цей перший кроку у реформуванні інертної Державної митної служби (ДМС) є важливим і своєчасним. Далі пряма мова експерта.

Ключові норми:

Так, скепсис щодо можливості змін на митниці – величезний, керівники міняються постійно, а принципових покращень немає.
Але ж це не означає, що потрібно змиритися з теперішнім станом речей, або навпаки, зносити все під корінь під час війни.

ДМС – це величезна, інертна, корумпована структура, на яку ще й намагаються впливати інші органи, і яка критично важлива для фіскальної та фізичної безпеки країни.

Є багато невизначеності щодо того, якою повинна бути митниця – чи має бути в неї право на оперативно-розшукову діяльність, чи повинні бути у неї такі масштабні фіскальні функції, як зараз.

І зараз я розумію, що сталі позитивні зміни можливі лише, якщо вони будуть поступові та постійні. Якщо крок за кроком міняти митницю на краще і не давати відкочуватися цим змінам. І прийнятий за основу законопроєкт - це лише про частину базових змін. І він ще буде доопрацьовуватися.

І, до речі, черги з притомних людей на очільника митниці – не буде. І це буде один з перших викликів для перезавантаження.

ВР антикорупція реформа митниця

Знак гривні
Знак гривні