Що відбулося у Брянській області РФ: подробиці про російських добровольців і заяви різних сторін

ТЕКСТИ зібрали усе, що відомо про ситуацію у Брянській області РФ.

Що сталося

Уранці 2 березня губернатор сусідньої з Україною Брянської області РФ заявив, що в регіон нібито проникла українська ДРГ, нібито схопила в заручники мирних жителів і буцімто обстріляла автомобіль.

Цю інформацію швидко підхопили пропагандистські російські ЗМІ. З посиланням на силові структури РФ вони стверджували, що близько 50 "диверсантів" взяли в заручники жителів села у Брянській області РФ, йде бій. Згодом ТАСС повідомило, що серед мешканців села є загиблі та поранені.

Через кілька годин "Русский добровольческий корпус" (сформований у серпні 2022 року підрозділ російських добровольців, які воюють за Україну) заявив, що не "українська ДРГ", а його воїни зайшли на територію РФ 2 березня, щоб показати, що вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися з режимом Путіна.

"Просто зараз на всіх інтернет-ресурсах ви можете побачити новини про "українські ДРГ", які вбили дітей, узяли заручників, але водночас поспіхом втекли тощо. Усе це брехня кремлівських пропагандистів.

"Русский добровольческий корпус" прийшов у Брянську область, щоб показати співвітчизникам, що надія є, що вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися з режимом".

Як зазначає Суспільне, на відео РДК — Олександр, позивний "Фортуна" (із прапором в руках) — росіянин, який з перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну у складі добровольчого формування пішов захищати Ірпінь Київської області, де і проживав до цього. Він родом з Новосибірська, живе в Україні з 2017 року.

Анонімний боєць підрозділу «Російського добровольчого Корпусу» підтвердив, що вони дійсно сьогодні вранці перебували у Брянській області. Про це чоловік повідомив в коментарі «Важным историям».

«Я щойно звідти. Нас на цьому завданні було 45 людей. Зайшли, відзняли, зробили засідку на дві БМП. Дітей постраждалих не бачив. Але був один постраждалий прикордонник. Жодних заручників не брали», — розповів він.

Що кажуть в Україні

У Генштабі заявили, що ЗСУ ведуть бойові дії виключно на території України. «Усе, що відбувається на росії, — це спротив місцевого населення путінському терористичному режиму, недотримання заходів пожежної безпеки або інші причини, які не залежать від ЗСУ. Зокрема, повідомлення в інтернеті про події на Брянщині є зухвалою московською провокацією», — заявили у відомстві у коментарі "Бабелю".

За словами представника Головного управління розвідки Міноборони України Андрія Юсова, події в Брянській області РФ – це внутрішнє протистояння між громадянами Росії.

"Так звана Російська Федерація — це абсолютно нестабільне утворення з колосальною кількістю внутрішніх конфліктів: міжнаціональних, соціальних, політичних. І справді, мають місце, зокрема, ось такі речі, що говорить про протистояння в середині самої Російської Федерації між громадянами самої Російської Федерації", — сказав він.

Він зазначив, що вже є публічні свідчення перебування бійців "Русского добровольческого корпуса" на тій території. "Це свідчить про те, що напевно народ Росії починає прокидатися проти кривавої путінської диктатури", — додав Юсов.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що “проникнення української ДРГ” на територію Брянської області є провокацією російської влади.

“Історія про українські ДРГ у РФ – це класична провокація. Абсолютно свідома. Росія хоче налякати своїх, щоб за рік війни бодай якось виправдати напад на іншу країну та зростаючу бідність”.

За його словами, тим часом партизанський рух в Росії стає сильнішим та агресивнішим. “Бійтеся своїх партизанів”, – попередив Подоляк.

У ДПСУ теж повідомили, що ситуація на кордоні з Росією є контрольованою, інформація про якусь “українську ДРГ” на території РФ є безпідставним звинуваченням з боку агресора.

“Ситуація на кордоні України з країною агресором залишається повністю контрольованою, хоч звісно обстановка досить непроста, що пов'язано в першу чергу зі щоденними обстрілами з території Росії.

Те, що зараз розганяють російські пабліки щодо якоїсь української ДРГ на території Росії, можу відмітити, що Україна – не агресор, наша основна задача оборона і захист від країни-окупанта. Що могло відбутися на території РФ, мені нічого не відомо, адже країна-терорист – це таке собі фактично нестабільне утворення, яке може свідомо намагатися звинувачувати Україну в усьому”, – сказав речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Що заявляє російський режим

Спершу ФСБ Росії заявило про "українських націоналістів", які "порушили державний кордон" у Брянській області РФ.

Згодом російський диктатор Путін прокоментував інцидент у Брянській області, назвавши його "терористичним актом". Речник Путіна Дмітрій Пєсков теж назвав ситуацію в Брянській області РФ "атакою терористів". "Путін отримує постійні доповіді по лінії силових відомств та від губернатора про атаку українських бойовиків у Брянській області", – зазначив він.

У фрагменті використано матеріали УП, Новинарні, Цензор.НЕТ.

диверсії в рф російські добровольці брянська область рф провокації

Знак гривні
Знак гривні