Соледар посилено штурмують окупанти. У ЗСУ розповіли, яку тактику застосовують росіяни

За добу по Соледару (Бахмутський район Донецької області) та околицях міста було завдано 86 обстрілів різними системами артилерії.

Про це повідомив спікер Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий.

“Тільки за цю добу по Соледару та околицях було завдано 86 обстрілів різними системами артилерії. Президент знову вчора це також відзначив, що місто фактично знищене, і сама їхня [окупантів] логіка війни незрозуміла, тому що захоплювати руїни, як це було раніше в Лисичанську та Сєвєродонецьку, поклавши незліченну кількість своїх військ, – це у військовому мистецтві, а особливо в сучасному, ХХІ століття, є дуже дивним”, – сказав він.

Череватий зазначив, що головний метод штурму міста в росіян зараз – це використання систем ураження, РСЗВ, ствольної артилерії та – за їхній рахунок – просування малих груп піхоти.

На ділянці Бахмут – Соледар, як наголосили в ЗСУ, ворог зосередив своїх найкращі війська, зокрема спецзагони ПВК “Вагнер” за підтримки регулярної російської армії.

“Саме бійці Соледара, які тримають місто, зараз вони виграють час і можливості для всієї оборони. Тому ворог зазнає там колосальних втрат, але попри це все одно намагається рухатися вперед, тому що для них навіть невелике тактичне просування подається як велике досягнення”, – сказав Череватий.

Як повідомляється у свіжому зведенні розвідки Великої Британії, російські війська протягом останніх чотирьох днів досягли тактичного поступу в місті Соледар і, ймовірно, «контролюють його більшу частину».

«Соледар міститься за 10 кілометрів від Бахмута, захоплення якого, вочевидь, залишається головною оперативною метою Росії на цей момент. Російський соледарський напрямок, найімовірніше, є спробою охопити Бахмут з півночі та перервати українські шляхи сполучення», – йдеться у повідомленні.

Міноборони Британії вказує на те, що частина боїв точиться за доступ до неробочих соляних шахт, які простягаються на довжину 200 кілометрів під землею в цьому регіоні. Обидві сторони, припускає британська розвідка, побоюються проникнення противника за їхню лінію фронту за допомогою цих шахт. «Попри дедалі більший тиск на Бахмут, Росія навряд чи неминуче зможе оточити місто, адже українські війська підтримують стабільні й глибокі лінії оборони і контролюють шляхи постачання», – підсумовує британське Міноборони.

Українська сторона не підтверджує втрати контролю над значною частиною міста. Але українські воєнні кореспонденти повідомляють, що Росії справді вдалося сильно ускладнили постачання ЗСУ в Соледарі.

Українські військові оглядачі Андрій Цаплієнко та Юрій Бутусов пишуть, що росіянам вдалося просунутися ціною великих втрат та вийти на позиції, з яких вони можуть вести вогонь по основній трасі постачання Соледара.

"Соледар в загрозливій ситуації. Ворог вийшов на позицію з якої може вести вогонь по основній трасі постачання на Соледар. На самий шлях росіяни вийти не можуть. Це не повне оточення, але нормальне постачання по трасі неможливе, це критично для оборони. Але можливості для виправлення ситуації є.

У нас в цьому районі зосереджені значні сили, війська є, є багато людей. Є техніка. Важка обстановка для усіх зрозуміла. Потрібні діі, які цю обстановку виправлять. Потрібні не хаотичні дії, а сплановані, щоб реалізувати наші переваги крок за кроком. Тактична обстановка зрозуміла нашому командуванню, вчора у Соледарі був командувач ОУВ О. Сирський.

Що відбувається у самому Соледарі? Температура ускладнює дії військ: - 18, це треба враховувати, і це створює проблеми і нам і ворогу. За такої температури боєздатність дуже залежить від належного постачання", – зазначив Бутусов.

Увечері 9 січня заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що після невдалої спроби захопити Соледар на Донеччині російські окупаційні війська переформатувалися, змінили тактику і почали новий масований штурм.

"Після невдалої спроби захопити Соледар та відступу ворог провів перегрупування, відновив втрати, перекинув додатково штурмові загони, змінив тактику і розпочав потужний штурм.

Наразі ворог задіяв велику кількість штурмових груп, сформованих з найкращих резервів вагнерівців.

Ворог наступає буквально по трупах своїх же солдатів, масовано застосовує артилерію, системи залпового вогню та міномети, накриваючи вогнем навіть власних бійців", – заявила Маляр.

Водночас голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що, попри те, що Соледар – найгарячіша точка, але ЗСУ тримають місто.

«Ворог суттєво сконцентрував свої зусилля на Соледарі. Кількість штурмових груп саме ПВК істотно збільшилась, починаючи з п'ятниці [6 січня]. Але бійці тримають місто, завдають уражень ворогу. Місто є українським, і воно тримається. Всі фейки, які поширюють окупанти, починаючи з минулого тижня про те, що нібито місто під їхнім прапором, – це не відповідає дійсності. Але Соледар – найгарячіша точка, з інфраструктури якого фактично не залишилося, є тільки укріплення, шахти», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, на Бахмутському напрямку почали відбуватися ще жорстокіші бої.

битва за донбас тактика рф соледар оборона зсу

Знак гривні
Знак гривні