Як «псуються» набори даних від МОЗ про Covid-19

Колонки з важливими даними відвалюються від файлів, немов тиньк зі старого будинку.

Кілька місяців тому на основі офіційних даних Міністерства охорони здоров'я можна було побудувати ось такі графіки для регіонів. На них видно завантаженість лікарень – це корисно для оцінки ситуації з коронавірусом і дає відповідь на питання, як вона змінюється.

Однак зараз – за тими ж наборами з сайту covid19.gov.ua – зробити це вже неможливо. Для графіків ми використовували три типи показників: завантаженість персоналу, наявність вільних ліжок для інфекційних хворих та використання апаратів ШВЛ. Першою у кінці грудня з файлів із відкритими даними у розділі "Забезпеченість медичних закладів ресурсами для боротьби з COVID-19" зникла інформація про ліжка, потім із лютого щезли дані щодо медперсоналу. Аналогію з будинком, який розвалюється, доповнює те, що інформація зникала поступово: спочатку зменшувалася кількість лікарень, щодо яких можна було знайти дані.

Дивно, що при цьому на дошці з інтерактивними графіками на тій самій сторінці ця інформація використовується – хоча вона недоступна у вигляді відкритих даних. Тобто, використати її для власної перевірки та аналізу неможливо.

Проте, все могло бути ще гірше. Наприклад, розділ "Забезпеченість центрів екстреної медичної допомоги та лабораторних центрів" складається із сотень порожніх файлів з одними лише назвами колонок (лише у лічених з них є реальна інформація), а розділ "Забезпеченість медичних закладів ресурсами для боротьби з COVID-19 (Ліжка, Пацієнти)" – не містить файлів взагалі.

Інтерактивні графіки (у Мікрософт БІ) працюють далеко не в усіх браузерах. Сторінка з даними належить МОЗ, а створено її за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

covid-19

Знак гривні
Знак гривні