Одіозний ОАСК «скасував» новий український правопис. Це – реванш

Рішення Окружного адмінсуду Києва щодо скасування постанови уряду про затвердження нової редакції Українського правопису є одним із проявів антиукраїнського реваншу, що чиниться через інструменти корумпованої судової системи. Водночас рішення президії Національної академії наук та колегії Міністерства освіти щодо нової редакції правопису залишаються чинними.

Про це йдеться в заяві Академії наук вищої школи України, ухваленій 28 січня одноголосно і підписаній президентом АНВШУ Олександром Наконечним. “Новинарня” отримала текст цієї відозви.

“…Реально не важко бачити, що воно (рішення ОАСК щодо правопису) лежить у річищі масштабного антиукраїнського реваншу, який здійснюється останнім часом, зокрема й через інструменти корумпованої й контрольованої проросійськими силами судової системи”, – сказано в заяві АНВШУ.

АН вищої школи України нагадує, що робота над новою редакцією Українського правопису розпочалася ще 2002 року. Однак лише той склад Національної правописної комісії, який був сформований Урядом у 2015 році і включав усіх провідних учених-лінгвістів з академічних установ та університетів (АН вищої школи України в ньому представляли професори Анатолій Загнітко, Олександр Пономарів, Максим Стріха та Олександр Чередниченко), “зумів дійти до консенсусного рішення і запропонувати нову редакцію правопису, яку було винесено на громадське обговорення“.

“У ході цього безпрецедентно широкого обговорення надійшло близько 600 звернень наукових та освітніх установ, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань та окремих громадян, які містили приблизно три тисячі пропозицій. Всі вони були узагальнені і проголосовані. Підсумковий компромісний варіант правопису було розглянуто і одноголосно затверджено на спільному засіданні Президії Національної академії наук України та Колегії Міністерства освіти і науки України 21 жовтня 2018 року. Саме цей варіант ліг в основу урядового рішення від 22 травня 2019 року й був схвально зустрінутий більшістю філологічної спільноти (хоч водночас зробився мішенню атак антиукраїнських сил)”, – сказано в заяві Академії наук вищої школи.

АН вищої школи України наголошує: рішення Президії НАН та Колегії МОН України 21 жовтня 2018 року, якими затверджено нову редакцію Українського правопису, ніким не оскаржені й продовжують діяти в повному обсязі.

“Тому ми закликаємо Національну комісію зі стандартів державної мови, на яку після набуття чинності Законом про державну українську мову покладено й питання правопису, своїм рішенням підтвердити чинність нової редакції Українського правопису, затвердженої Президією НАН та Колегією МОН України 21 жовтня 2018 року.
Саме на такій основі можна буде продовжити дальший природний процес вдосконалення національної правописної системи”, – ідеться в заяві АНВШ.

28 січня стало відомо, що Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету Міністрів України №437 від 22 травня 2019 р., якою було затверджено нову редакцію Українського правопису. Формальною мотивацією цього рішення стало те, що уряд начебто не мав права регулювати правописні питання.

суд мова оаск реванш маразм

Знак гривні
Знак гривні