Китай, на противагу США та РФ, приєднався до світової програми з розподілу вакцин проти Covid-19

Отримати вакцини за фінансової допомоги цієї програми має й Україна.

Тестування китайської вакцини в Бразилії: фото Silvio Avila/AFP/Getty
Тестування китайської вакцини в Бразилії: фото Silvio Avila/AFP/Getty

Китай 8 жовтня офіційно приєднався до фінансової ініціативи COVAX зі створення і забезпечення людства вакциною проти COVID-19. Натомість США (а також Росія) до світової програми, яку підтримує ООН, наразі не долучаються, – пише Аль-Джазіра.

"Китай 8 жовтня підписав угоду з глобальним Альянсом з вакцин та імунізації (ГАВІ) щодо офіційного приєднання до COVAX. Це є важливим кроком Китаю, спрямованим на підтримку концепції забезпечення здоров'я людства та медичної спільноти, а також виконання зобов'язання про перетворення вакцини в глобальне суспільне благо", – йдеться в заяві офіційного представника китайського зовнішньополітичного відомства Хуа Чуньїнь, яку цитує Інтерфакс.

По суті, без Китаю, США та Росії програма ООН була потенційно невиконуваною. Китай – найбільша економіка, що обіцяє розподіляти вакцини також для бідніших країн (таких, як Україна). Інші велики країни просувають "вакцинний націоналізм".

COVAX (від Covid та Vax, вакцина) – програма під егідою ВООЗ ООН із метою розподілити 2 млрд вакцин по всьому світу, щоб їх отримали не тільки країни-розробники чи закупили лише багатші держави.

Програма має стати "пулом" фінансових і наукових ресурсів, що об'єднає багатші країни з 92 країнами, визнаними як реципієнти, як-от Філіпіни й Індонезія, що визнані отримувачами фінансової допомоги для закупівлі вакцин.

Серед країн, що мають отримати вакцини за програмою Covax – Україна

ВООЗ та GAVI визначають її як "країну з нижчим середнім доходом" нарівні з Індією, Кенією, Індонезією, Гондурасом, Нігерією тощо. Вона – одна з 92 потенційних реципієнтів. Це визначено відповідно до даних Світового банку.

фото: Thomas Peter/Reuters
фото: Thomas Peter/Reuters

україна коронавірус Китай вакцина

Знак гривні
Знак гривні